Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto cytrynowe

Od pewnego czasu "chodziło" za mną ciasto cytrynowe. Dzisiaj już nie wytrzymałam i je upiekłam. Tyle naczytałam się o przepisie Kasi, że postanowiłam przygotować właśnie takie ciacho. Przeraziła mnie jednak szklanka cukru na 2 szklanki mąki i dlatego zmniejszyłam jego ilość o połowę. Poza tym uprościłam przygotowanie ciasta i... wyszło cudowne- idealnie słodkie (a w zasadzie niezbyt słodkie) i wilgotne.

1

Ciasto cytrynowe

 

Składniki:

25 dag masła lub margaryny Kasi

125 ml cukru

500 ml mąki pszennej typ 550

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 duże jajka

1 duża cytryna

tłuszcz i bułka tarta do formy

 

Przygotowanie:

Średnią keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.

Cytrynę parzymy wrzątkiem, ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach, wyciskamy sok.

Masło lub margarynę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy cukier i dokładnie miksujemy.

Ciągle miksując na niedużych obrotach dodajemy pojedynczo jajka, a następnie sok z cytryny zmieszany ze skórką.

Do mąki dodajemy proszę do pieczenia i przesiewając przez sitko, dodajemy do pozostałych  składników. Dokładnie mieszamy.

Masę przekładamy do przygotowanej uprzednio keksówki. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170- 180 stopni.

Gdy ciasto ostygnie, możemy je posypać odrobiną cukru pudru.

 

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

sobota, 19 maja 2012, bernadettap
Tagi: ciasta desery
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi