Blog > Komentarze do wpisu

Pomidorowo- szpinakowy chłodnik z tofu

Kiedy na dworze jest gorąco i nie mamy ochoty na długotrwałe siedzenie w kuchni, możemy przygotować pyszny i pożywny chłodnik. Przepis powstał pod wpływem chwili, a raczej zawartości mojej lodówki :)

To prawdziwa bomba witaminowa, która z pewnością Wam posmakuje. Musicie jednak koniecznie wykorzystać do niej dojrzałe i soczyste- prawdziwe polskie pomidory, a nie te importowane.

1

Pomidorowo- szpinakowy chłodnik z tofu...

 

Składniki:

50 dag dojrzałych pomidorów

15 dag listków młodego szpinaku

10 dag tofu

400 ml zsiadłego mleka

sól

pieprz kolorowy

30 g paluszków grissini

szczypiorek do dekoracji

 

PRZYGOTOWANIE:

 

Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki.

Szpinak dokładnie płuczemy, dodajemy do pomidorów, dokładnie razem miksujemy.

Dorzucamy pokruszone tofu i znowu miksujemy. Wlewamy zsiadłe mleko, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Chłodnik wlewamy do dużych kieliszków (np. do czerwonego wina), posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i odrobiną zmielonego pieprzu.

Przybieramy małymi listkami świeżego szpinaku i grissini.

 

Polecam i życzę smacznego :)

- Bernadetta

niedziela, 13 maja 2012, bernadettap
Tagi: warzywa tofu zupy
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi