Blog > Komentarze do wpisu

Zapiekane zielone szparagi z szynką crudo

Kiedy w sklepach pojawiają się świeże szparagi, jakoś nie umiem obok nich przejść obojętnie. A, że zawsze wyczarowuję z nich coś innego, mój Mąż jest wniebowzięty. Niedawno zapiekłam zielone szparagi z szynką crudo i z serem gruyere- były pyszne :)

1

Zapiekane zielone szparagi z szynką crudo

 

Składniki:

12 zielonych szparagów

10 dag szynki crudo

3 łyżki sera gruyere

1 łyżeczka cukru 

łyżka masła

pieprz

 

Przygotowanie:

Odcinamy zdrewniałe końcówki szparagów, myjemy, zalewamy wrzątkiem z dodatkiem cukru. Gotujemy 2-3 minuty, studzimy.

Każdy plasterek szynki przecinamy wzdłuż na pół i zawijamy w nią podgotowane szparagi. Układamy w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem. Posypujemy serem gruyere i świeżo zmielonym pieprzem.

Zapiekamy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

szparagi

Pozdrawiam i życzę smacznego :)

-Bernadetta

piątek, 18 maja 2012, bernadettap
Tagi: warzywa
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi