Blog > Komentarze do wpisu
Grillowane skrzydełka z kurczaka z ketchupemWiosną i latem, gdy tylko pogoda i warunki na to pozwalają, często przyrządzamy grillowane mięso, warzywa i owoce. Wczoraj również nie obyło się bez grillowanych smakołyków, a absolutnym hitem okazały się grillowane skrzydełka z kurczaka z ketchupem, które zamarynowałam dzień wcześniej. Skrzydełka są bardzo aromatyczne, soczyste i mają lekko chrupiącą skórkę.
Skrzydełka grillowane w ketchupie
Składniki: 15 skrzydełek z kurczaka 3 ząbki czosnku 6 łyżek pikantnego ketchupu 2 łyżki miodu 1 łyżka chili Sól
Przygotowanie: Skrzydełka dokładnie płuczemy, każde kroimy na 3 części. Lotki zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i gotujemy około 30 minut do odparowania 2/3 wody. Wywar przecedzamy, studzimy. Dodajemy ketchup, chili, miód oraz mniej więcej 1/3 płaskiej łyżeczki soli. Dokładnie mieszamy. Marynatą zalewamy surowe kawałki skrzydełek, mieszamy, wkładamy do lodówki na 24 godziny. Pieczemy na grillu około 15 minut z każdej strony. W razie potrzeby wydłużamy czas smażenia. Na grillu z pokrywą czas smażenia będzie krótszy.
Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :) -Bernadetta niedziela, 03 czerwca 2012, bernadettap
|
Ostatnie wpisy
Kategorie |