Blog > Komentarze do wpisu

Śledź w śmietanie z jabłkiem, granatem i migdałami

Kilka dni temu Martyna poprosiła mnie na facebooku o świąteczny przepis na danie z rybą. Kilka takich na blogu już się znalazło, ale pomyślałam sobie, że pora wypróbować coś nowego i niespotykanego. "Chodziły" za mną śledzie z żurawiną, ale po namyśle doszłam do wniosku, że nie za bardzo będzie ona pasować do śmietany. Szukałam więc zamiennika i w końcu doszłam do wniosku, że przygotuję słodko- kwaśne matiasy w śmietanie z jabłkiem, granatem i migdałami.

Bardzo nam to połączenie posmakowało i całkiem przyjemnie się prezentowało na ciemnych talerzach. Mam zatem nadzieję, że Wy również z entuzjazjem podejdziecie do mojego przepisu i... że będzie Wam smakować :) A Martynie dziękuję bardzo za mobilizację, bo te śledzie na stałe zagoszczą w moim menu !

27

Śledź w śmietanie z jabłiem, granatem i migdałami


Składniki:

8 dużych grubych solonych matiasów

300 ml ukwaszonej śmietany 12 %

1/2 czerwonej cebuli

15 dag słodkiego jabłka

8 dag płatków migdałowych

ziarenka z połowy granatu

2 łyżki drobno posiekanego koperku

1,5 szklanki mleka 2 %

sól

pieprz kolorowy

ocet winny

miałki cukier

 

Przygotowanie: 

Matiasy dwukrotnie płuczemy. W niedużym garnuszku zalewamy je mlekiem, dodajemy tyle chłodnej wody, aby przykryć śledzie. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Dokładnie odcedzamy na durszlaku.

Cebulę obieramy, połowę siekamy drobniutko w kostkę, a pozostałą w piórka.

Płatki migdałów prażymy na rumiano na rozgrzanej patelni.

Do śmietany dodajemy 3 łyżki octu winnego. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, połowę płatków migdałowych i 1/3 śmietany, dokładnie mieszamy.

Matiasy kroimy wzdłuż na pół, aby otrzymać 16 w miarę równych filetów. Na każdym płacie rozsmarowujemy łyżeczkę śmietany z jabłkiem i płatkami migdałów. Zwijamy rolmopsy, które spinamy wykałaczkami.

Każdego rolmopsa zanurzamy do połowy w pozostałej śmietanie i układamy na ciemnych talerzykach.

Posypujemy ziarenkami granatu, pozostałymi płatkami migdałowymi i drobno posiekanym koperkiem. Przybieramy pokrojoną w piórka cebulą.

24

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

-Bernadetta

 

Koszt przygotowania: około 16,00 złotych.

środa, 12 grudnia 2012, bernadettap
Komentarze
Gość: , *.ssp.dialog.net.pl
2012/12/12 12:34:11
Wygląda wspaniale:-)
-
2012/12/12 12:58:51
Dziękuję :) Jeszcze lepiej smakują :)
-
Gość: , *.dip.t-dialin.net
2012/12/13 17:26:08
Wygloda wysmienicie mniam!!!!;);)Napewnosprubuje;)
-
2012/12/13 20:10:55
Dziękuję i życzę smacznego :)
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi