Blog > Komentarze do wpisu

Krewetki na maśle z czosnkiem i koperkiem

Mój Mąż nie przepada za owocami morza, więc postanowiłam, że w niedzielę, gdy Go nie będzie, usmażę sobie krewetki, ale... nie wytrzymałam i zrobiłam je w piątek na kolację. Wyszły rewelacyjne ! Przepis jest prosty, jak budowa cepa, a krewetki wyszły tak genialne w smaku, że nie mogłam się opamiętać. Miałam jednak małego pomocnika- Julka zjadła chyba z 7 czy 8 sztuk.

Co prawda nie miałam świeżych krewetek, a tylko mrożone podgotowane, ale po ich przygotowaniu nie było czuć różnicy. Ja lubię krewetki z dużą ilością czosnku, ale jeśli za nim nie przepadacie, możecie dać go nieco mniej.

11

Krewetki na maśle z czosnkiem i koperkiem

 

Składniki:

40 dag mrożonych gotowanych krewetek o rozmiarze 31/40 

1 łyżka masła klarowanego

3 duże ząbki polskiego czosnku (jeśli dacie nawet główkę, ale chińskiego to smaku w ogóle nie wyczujecie)

4 łyżki drobno posiekanego koperku

sól

pieprz

 

Przygotowanie: 

Krewetki rozmrażamy, odsączamy na durszlaku.

Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy krewetki. Po minucie dodajemy posiekany koperek oraz obrany czosnek starty na tarce o cienkich oczkach (możecie go również przecisnąć przez praskę; ja się przyznaję, że praska mi się zawieruszyła jakieś 2 miesiące temu i od tamtej pory radzę sobie przy użyciu tarki :) ).

Ciągle mieszając smażymy jeszcze 2-3 minuty- nie dłużej, bo krewetki zrobią się gumowate i bez wyrazu. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. 

Podajemy same lub np. z grzankami (suchymi lub z serem:D).

2

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta 

 

Koszt przygotowania: około 25,00 złotych.

sobota, 15 grudnia 2012, bernadettap
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi