Blog > Komentarze do wpisu

Śledź po kaszubsku

Przepisów na śledzia po kaszubsku jest chyba tyle,ilu jego zwolenników. Jedni dodają rodzynki, inni nie. Niektórzy śledzia nie moczą, inni tylko lekko opłukują, a ja zostawiam go zalanego letnią wodą na całą noc w lodówce. Po dodaniu pozostałych składników, wstawiam go ponownie do lodówki na co najmniej 12 godzin, dzięki temu śledź jest bardzo delikatny i wprost rozpływa się w ustach.

 

Do jego przygotowania potrzebujemy:

50 dag filetów z matiasa

30 dag cebuli

6 łyżek octu winnego

olej z suszonych pomidorów

2 łyżki pikantnego ketchupu

4 łyżeczki koncentratu pomidorowego

2 liście laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

125 ml wody + woda do wymoczenia śledzi

pieprz młotkowany z kolendrą

opcjonalnie: sól i/lub cukier

 

Śledzie płuczemy zimną wodą, a następnie umieszczamy w niedużym garnuszku i zalewamy letnią wodą tak, aby przykryła ona tylko lekko rybę. Wstawiamy do lodówki na całą noc.

Po tym czasie śledzie odcedzamy na durszlaku.

W niedużym garnuszku zagotowujemy 125 ml wody z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Wlewamy ocet winny.

Cebulę obieramy, kroimy w pióra lub półtalarki. Przesmażamy na rumiano na 3 łyżkach oleju z suszonych pomidorów. Zalewamy przygotowaną marynatą. Dodajemy ketchup oraz koncentrat, gotujemy 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku pieprzem młotkowanym z kolendrą oraz opcjonalnie solą i/lub cukrem.

Matiasy kroimy w 2,5-3 cm kawałki. Zakrywamy nim dno niedużej miseczki. Polewamy cebulką z sosem. Układamy kolejną warstwę ryb i sosu i czynność powtarzamy do czasu wyczerpania składników.

Wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin. Podajemy ze świeżym pieczywem.

221

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

-Bernadetta

 

Koszt przygotowania: około 10,00 złotych.

 

środa, 05 grudnia 2012, bernadettap

Komentarze
2012/12/05 10:16:23
pycha napewno skorzystam z przepisu chciałam także powiedzieć, że dodtarly do mnie gadzety barddzoooo dziekuje bardzo mi sie przydadza pozdrawiam:)
-
2012/12/05 10:39:48
Blenda2007, bardzo się cieszę i życzę dłuuugiego i owocnego użytkowania :) A przepis polecam, bo to jeden z moich ulubionych na rybkę :)
Przepisy













Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Blogi



Smaczneblogi.pl