Blog > Komentarze do wpisu

Śledzie w śmietanie/ moskaliki w śmietanie

Co roku na naszym wigilijnym stole pojawiają się również śledzie w śmietanie. Czasem są to zwykłe matiasy, innym razem płaty marynowane, ale z reguły moskaliki, które wszyscy uwielbiamy. Z tego prostego przepisu, którym się dziś z Wami dzielę, korzystamy tylko w Święta Bożego Narodzenia, dzięki czemu nie ma szans, by ktoś odmówił ich zjedzenia.

Podajemy je z reguły na początku kolacji, zaraz po barszczyku i mimo, że wszyscy zdają sobie sprawę, że jeszcze wiele potraw trzeba będzie- zgodnie z tradycją- spróbować, sięgają po nie z ogromną chęcią.

Tym małym rybkom nie sposób się bowiem oprzeć. Doskonałe są również na drugi dzień, także spokojnie można je zjeść na śniadanie.

moskalik

Śledzie w śmietanie/ moskaliki w śmietanie


Składniki:

1 kg moskalików

2 średnie białe cebule

2 średnie czerwone cebule

pęczek szczypiorku

0,5 litra śmietany 12 %

ocet winny

sól

pieprz

ocet winny

cukier

 

Przygotowanie: 

Cebule obieramy, siekamy osobno w drobną kostkę. Szczypiorek płuczemy, odsączamy papierowym ręcznikiem, drobno siekamy.

Śmietanę doprawiamy do smaku octem winnym, cukrem, solą i pieprzem.

Warstwę moskalików układamy w szerokim naczyniu, polewamy sosem śmietanowym. Posypujemy cebulą i szczypiorkiem. Układamy kolejną warstwę śledzi, którą również zalewamy śmietaną i przybieramy szczypiorkiem oraz cebulą.

Wstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy schłodzone.

Śledzie możemy także polać śmietaną i posypać cebulą oraz szczypiorkiem bezpośrednio na talerzykach.

 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Koszt przygotowania: około 18,00 złotych.

niedziela, 23 grudnia 2012, bernadettap























Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Smaczneblogi.pl