Blog > Komentarze do wpisu

Świąteczny schab wg Karola Okrasy

Przepis Karola Okrasy na schab świąteczny ujrzałam już jakiś czas temu w jednej z gazet. Miałam ochotę go przygotować, ale z upływem czasu trudno mi było odszukać tę gazetę. Przed tygodniem jechałam do Warszawy i zabrałam sobie do przejrzenia książki Karola Okrasy, które wygrałam już dosyć dawno temu, a wcześniej nawet ich nie przewertowałam. W samochodzie spędziłam jednak kilka godzin w jedną stronę i gdy po chwili zobaczyłam ten sam przepis na schab, postanowiłam go przygotować.

Troszkę zmodyfikowałam sposób jego przygotowania i powiem Wam, że schab wyszedł rewelacyjny. Co prawda można go jeść na zimno i na ciepło, ale ja polecam go zwłaszcza w wersji obiadowej: z kluskami śląskimi i lekką surówką.

11

Świąteczny schab wg Karola Okrasy


Składniki:

1,2 kg schabu

60 dag jabłek

50 ml oleju rzepakowego

3 kory cynamonu

1 łyżeczka cynamonu mielonego

20 ziaren kardamonu

15 dag masła

750 ml świeżego soku z pomarańczy

2 czubate łyżki miodu

2 łyżki cukru

sól

pieprz

 

Przygotowanie: 

Schab oczyszczamy, zalewamy wrzątkiem i moczymy w nim mniej więcej przez minutę. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Mięso nacieramy olejem, solą, pieprzem i mielonym cynamonem. Połowę ziaren kardamonu rozgniatamy w moździerzu, osłonki wyrzucamy, a przyprawę rozsypujemy na schabie. Aby mięso przybrało ładniejszy kształt możemy je obwiązać sznurkiem lub nitką. Wstawiamy do lodówki na całą noc- w tym czasie mięso kilka razy obracamy, aby się dokładnie zamarynowało.

Mięso przesmażamy na rumiano na rozgrzanej patelni z grubym dnem, a wtedy unikniemy konieczności dodawania dodatkowego tłuszczu.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w średniej grubości plasterki. Wykładamy nimi dno średniej formy żaroodpornej i układamy na nich schab, który przykrywamy resztą jabłek.

Pieczemy około 70 minut w temperaturze 160 stopni. Aby mięso było bardziej soczyste, co jakiś czas polewamy je sokami, które się z niego wytopią.

W międzyczasie w niedużym garnuszku gotujemy świeży sok z pomarańczy z dodatkiem całych ziaren kardamonu i lasek cynamonu. Gdy mniej więcej połowa soku odparuje, dodajemy masło, miód oraz cukier. Dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu do chwili aż powstanie nam w miarę gęsty sos.

Mięso wyciągamy z piekarnika. Polewamy sosem pomarańczowym i pieczemy jeszcze około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

4

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

-Bernadetta

 

Koszt przygotowania: około 50,00 złotych.

piątek, 14 grudnia 2012, bernadettap

Komentarze
2012/12/14 12:05:18
Ciekawy punkt widzenia :)
-
2012/12/14 13:49:55
Szkoda, że jest tak mało takich blogów jak Twój...
-
2012/12/14 15:01:19
Dziękuję :) Blogów jest mnóstwo- tak, aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie. A nikt z nas nie jest idealny, ale chyba każdy do tego dąży i stara się, jak może :)
-
Gość: , 89-72-175-50.dynamic.chello.pl
2012/12/22 13:12:00
a pieczesz pod przykryciem???
-
2012/12/22 13:22:40
Nie, piekłam odkryty, a i tak był soczysty. Pozdrawiam, Bernadetta






















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Smaczneblogi.pl