Blog > Komentarze do wpisu

Brownie z rodzynkami i żurawiną

Brownie, a więc bardzo znane amerykańskie ciasto, jest szybkie, proste i.... bardzo smaczne :) Z reguły przygotowuje się je w większej formie, ale ja wykorzystałam foremki do muffinek w kształcie kwiatów. Klasyczny przepis na to ciasto odrobinę zmodyfikowałam i dodałam rodzynki oraz żurawinę, dzięki którym było one jeszcze bardziej wilgotne i trochę zdrowsze, od tradycyjnego.

1

Do przygotowania kwiatuszków brownie potrzebujemy:

 

10 dag gorzkiej czekolady

10 dag dobrej margaryny lub masła

2/5 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki pszennej + 1 czubata łyżka

3 średnie jajka

5 dag rodzynek

5 dag suszonej żurawiny

 

Dobrą margarynę lub masło rozpuszczamy w garnuszku na wolnym ogniu wraz z czekoladą, studzimy.

Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy pół szklanki mąki i dokładnie miksujemy na niskich obrotach lub mieszamy łyżką. Wlewamy przestudzoną czekoladę, mieszamy.

Rodzynki i żurawinę obtaczamy w pozostałej mące i dodajemy do ciasta, dokładnie mieszamy.

Ciasto wlewamy do silikonowych foremek na muffinki w kształcie kwiatuszków. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni.

1

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

-Bernadetta

 

Koszt przygotowania: około 11,00 złotych.

piątek, 18 stycznia 2013, bernadettap
Komentarze
2013/01/18 14:12:27
o :) Widzę, że u koleżanki też bardzo apetycznie i żurawinowo dzisiaj! Pozdrawiam ze swojego końca Wrocławia :D
-
Gość: gin, *.flatrate.dk
2013/01/21 17:59:54
Urocze kwiatuszki :)
Brownie jest pyszne :)
-
2013/01/21 19:49:37
Agata, Gin, dziękuję :)
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi