Blog > Komentarze do wpisu

Delikatna wątróbka wieprzowa z cebulką

Całe życie powtarzałam, że z wątróbki najbardziej lubię cebulkę :) Jako dziecko nie jadałam jej w ogóle, a na obiad nakładałam sobie tylko cebulę. Później wątróbkę omijałam szerokim łukiem i używałam jej tylko do przygotowania pasztetu. Od kilku dni nabrałam jakoś- pierwszy raz w życiu- ochoty na prostą smażoną wątróbkkę z cebulą. Tak się złożyło, że Teściowie akurat mieli świniobicie i obdarowali mnie swojskimi wyrobami i sporymi kawałkami mięsa, wśród których zawieruszyła się również wątróbka...

Po powrocie do domu od razu zabrałam się za jej przygotowanie wg przepisu Mamy i po chwili... jej smak mnie zniewolił. Wątróbka wieprzowa z cebulką była niesamowita- miękka, delikatna i naprawdę pyszna :) Cóż- chyba będzie teraz często gościć na naszym stole, bo Mąż stwierdził, że taką wątróbkę to On może jeść co drugi dzień :)

delikatna_watrobka_wieprzowa_z_cebulka_4_of_1

Delikatna wątróbka wieprzowa z cebulką

 

Składniki:

60 dag wątróbki wieprzowej

3 średnie cebule

opcjonalnie mleko

mąka pszenna

sól, pieprz do smaku

olej rzepakowy

 

Przygotowanie: 

Wątróbkę kroimy na cienkie kotlety (od 0,5 do max. 1 cm grubości). Płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Możemy ją zalać słodkim mlekiem i odstawić na 2-3 godziny, aby mieć pewność, że wątróbka będzie soczysta, ale jeśli nie będziemy jej zbyt długo obsmażać oraz później dusić, i tak wyjdzie smaczna.

Wątróbkę panierujemy w mące pszennej, strząsając jej nadmiar.

Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Wątróbkę obsmażamy z obu stron na rumiano, doprawiamy odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu.

Cebulę obieramy, kroimy na pół, a następnie na półksiężyce lub w pióra. Dodajemy do mięsa na patelni. Przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu około 10 minut- do chwili aż cebula ładnie się przyrumieni. Możemy w tym czasie kilka razy zamieszać wątróbkę z cebulką. 

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy od razu po przygotowaniu.

delikatna_watrobka_wieprzowa_z_cebulka_2_of_1

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

wtorek, 22 stycznia 2013, bernadettap

Komentarze
2013/01/22 07:56:52
mniam mniam:)
-
Gość: Gosia, host-89-228-141-0.gorzow.mm.pl
2014/04/08 20:25:36
Dzisiaj robilam watrobke wg Pani przepisu :) Pyszna !! Polecam Wszystkim :)
-
2014/04/08 20:40:00
Gosiu, bardzo się cieszę, że Ci smakowała :)
Przepisy
Przepisy













Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Blogi



Smaczneblogi.pl