Blog > Komentarze do wpisu

Przepis na parówki drobiowe

Moja Córka uwielbia parówki. Tak, tak, wiem że "z reguły" nie są to produkty najwyższej jakości (mam nadzieję, że czytacie etykiety, zwłaszcza produktów kupowanych dla dzieci- w takich parówkach mało jest mięsa, a dużo "E"), dlatego kupowałam tylko te z szynki i byłam troszkę spokojniejsza. Od dawna przymierzałam się jednak do zrobienia domowych. Długo zastanawiałam się, jak by się do nich zabrać i w końcu zamysł wprowadziłam w życie. Parówki drobiowe wyszły baaardzo smaczne i teraz wiem, że tylko takie będę nam serwować :)

Mój przepis jest prosty i nieskomplikowany, dlatego wierzę, że i Wy zastanowicie się, czy lepiej je kupić czy zrobić samemu :)?

1

Do przygotowania 15 parówek potrzebujemy:

60 dag piersi z kurczaka

2 świeże jajka

3 łyżki drobno siekanego koperku

1 łyżkę bułki tartej

sól

pieprz

 

Pierś z kurczaka oczyszczamy i dokładnie płuczemy. Mielimy dwukrotnie maszynką na drobnych oczkach lub dokładnie rozdrabniamy blenderem.

Dodajemy jajka, koperek i bułkę tartą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ponieważ parówki przygotowywałam głównie z myślą o Córce, która dopiero w kwietniu skończy 2 lata, doprawiłam je naprawdę niewielką ilością przypraw).

Papier do pieczenia i gotowania tniemy na prostokąty o szerokości około 10 cm. Zwilżonymi dłońmi formujemy z mięsa cienkie wałki, które układamy na brzegu papieru. Zawijamy papier dokładnie wokół mięsa (tak, aby obwinąć je co najmniej 2 razy). Sznurkiem związujemy walce na obu końcach i następnie każdy walec dzielimy na 3 równe części (również przewiązując je sznurkiem).

Zagotowujemy wodę w garnku, wkładamy parówki i gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut.

Po tym czasie parówki możemy od razu podawać, lub też podgrzać ponownie w papierze, w którym je przygotowaliśmy.

2

2

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Koszt przygotowania: około 15,00 złotych.

piątek, 11 stycznia 2013, bernadettap

Komentarze
2013/01/11 05:46:45
świetny pomysł, na pewno pyszne i wiadomo co jest w nich w środku, bardzo ciekawy przepis, pozdrawiam (nogawkuchni.blogspot.com)
-
2013/01/11 06:38:39
Nogawkuchni, dziękuję i polecam, bo te parówki nie tylko są zdrowe, ale i smaczne :)
-
2013/01/11 09:13:32
Świetny pomysł, muszę spróbować ! Przy okazji przetestuję nową maszynkę do mięsa :)
-
2013/01/11 09:17:15
Boregi, polecam i koniecznie daj znać, jak się spisała maszynka do mięsa i jak Wam smakowało :)
-
2013/01/11 10:18:21
Niedawno po długim przeczesywaniu sklepów kupiłam w końcu ten papier, mam nadzieję go wkrótce wykorzystać w podobnym celu:>
-
2013/01/11 10:28:46
Osiu, ja zamówiłam już jakiś czas temu przez internet prawie hurtową ilość :D, ale z tego, co słyszałam, chyba jest już dostępny w Almie.
-
Gość: Ola in the kitchen, 81-219-87-213.adsl.inetia.pl
2013/01/11 22:41:47
Świetny pomysł!
-
Gość: Sylwia, host-62-141-218-241.swidnica.mm.pl
2013/01/12 13:12:50
Super pomysł :) Moja Klaudia zresztą jak większość dzieci także uwielbia parówki!
-
2013/01/12 18:24:10
Właśnie wyjęliśmy parówki z garnka :) Maszynka sprawdziła się świetnie i jeszcze nie raz użyjemy jej do ich zrobienia, bo są rewelacyjne. Trochę problematyczne było zawijanie, ale technika już opanowana ;) Pozdrawiamy znad talerza parówek !
-
2013/01/12 19:04:55
Boregi, bardzo się cieszę, że parówki smakują i maszynka spisała się na medal :)
-
Gość: Maria, public30661.xdsl.centertel.pl
2013/12/08 22:08:30
w sklepach mięsnych można kupić jelita do zrobienia kiełbasek
-
2013/12/09 06:38:54
Maria, jasne, że można, ale po co sobie życie utrudniać ? W większości jelita zwierzęce dostępne w sklepach są kiepskiej jakości, a do tego trzeba je jeszcze przed użyciem płukać. No i jednak dzieciaki, które znam, wolą jeść kiełbaski bez jelit, a ten papier ściąga się bardzo szybko :)













Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Blogi



Smaczneblogi.pl
zBLOGowani.pl