Blog > Komentarze do wpisu

Indyk pieczony

Podczas ostatniej wizyty u Brata, otrzymałam bojowe zadanie przygotowania indyka w całości... Moja Rodzinka od razu zastrzegła, że interesuje ich tylko dobre i soczyste mięso :P Wyobraźcie więc sobie, jak się stresowałam, zważywszy na fakt, że nigdy wcześniej nie piekłam indyka w całości. Na szczęście ten był nieduży i ważył "tylko" 3 kg. Postanowiłam posłuchać swojej intuicji i nafaszerować go jabłkami, a później polać magiczną glazurą...

Rodzinka zgodnie orzekła, że indyk pieczony z jabłkami wyszedł rewelacyjny, ale przecież nie o same słowa chodzi, ale o czyny :D A więc 4 Chłopa i 2 kobietki (łącznie ze mną) zjadło całego ! indyka na jeden obiad :)

Niestety jest też jedno "ale", przez to, że wszyscy byli głodni, nie pozwolili mi zrobić dobrego zdjęcia :( Mam jednak nadzieję, że mi wybaczycie i skorzystacie z tego prostego przepisu na indyka pieczonego.

1 

Do przygotowania indyka pieczonego z jabłkami potrzebujemy:

3 kg indyka

3 duże kwaśne jabłka

10 dag pokrojonego w cieniutkie plastry boczku lub szynki dojrzewającej

3 łyżki majeranku

12 dag masła 82 %

2 łyżki miodu

2 łyżki rozmarynu

1 łyżka ostrej papryki

sól

pieprz

 

Indyka dokładnie oczyszczamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. W środku nacieramy połową majeranku, odrobiną soli i pieprzu. Z zewnątrz nacieramy mięso nieco większą ilością soli i pieprzu.

Jabłka dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na ósemki, mieszamy z pozostałym majerankiem. Jabłkami nadziewamy indyka. Otwór zszywamy lub spinamy wykałaczkami. Indyka obkładamy z wierzchu plasterkami boczku lub szynki dojrzewającej.

1

Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 115 minut (zasada jest taka, aby na każdy kg indyka zarezerwować 30 minut pieczenia i dodać 20-25 minut na przyrumienienie). Gdy indyk ładnie się przyrumieni, odwracamy go na drugą stronę. Plasterki boczku lub szynki wyciągamy z piekarnika, gdy będą chrupiące.

Po około 90 minutach pieczenia, na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy miód, ostrą paprykę i rozmaryn oraz odrobinę soli i pieprzu, dokładnie mieszamy.

Glazurą polewamy indyka na 15 minut przez końcem czasu pieczenia.

Podajemy np. z kluskami śląskimi i zasmażaną kapustą kiszoną.

1

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Koszt przygotowania: około 42,00 złotych.

sobota, 02 lutego 2013, bernadettap
Tagi: drób obiad
Komentarze
Gość: Patigal, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2018/01/31 19:19:02
Mniamuchna! Dziś skorzystałam z przepisu i... też nie zdążyłam zrobić zdjęcia ;)
-
2018/02/03 10:32:52
Patigal, cieszę się, że smakował :)
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi