Blog > Komentarze do wpisu

Domowe wypieki- recenzja

"Domowe wypieki. Ciasta i ciasteczka" Ewy Aszkiewicz przeglądałam podczas poprzedniego wyjazdu do Warszawy. Byłam głodna, więc zdjęcia autorstwa Mirosława Barygi łatwo podziałały na moją wyobraźnię. Spieszyłam się jednak, no i po zakupach (głównie blogowych) miałam strasznie ciężką walizkę, więc wróciłam do domu bez książki... Kilka dni później udałam się jednak do pobliskiej księgarni i już się jej nie oparłam.

1

Po pierwszym zachwycie, przyszło jednak małe rozczarowanie. A dlaczego ? Otóż w żadnym przepisie nie podano wymiarów blaszki, a niekiedy również nawet orientacyjnego czasu pieczenia. Skoro ma to być książka z założenia dla wszystkich, to w mojej ocenie tak podstawowe informacje powinny zostać w niej podane !

Za ponad 200 inspirujących propozycji trzeba jednak zapłacić niespełna 35,00 złotych, a więc cena jest bardzo przystępna.

Znajdziemy w niej 10 czytenie napisanych działów, takich jak:

- ciasta drożdżowe,

- ciasta biszkoptowe,

- ciasta piaskowe,

- kruche ciasta i ciasteczka,

- ciasta piernikowe,

- szarlotki i jabłeczniki,

- serniki,

- torty,

- serniki i torty bez pieczenia,

- oraz ciasta świąteczne.

1

Przy każdym przepisie podano jednak bardzo pomocne informacje, jak określone symbolami: stopień trudności, kaloryczność oraz koszt przygotowania, a także liczbę porcji i czas przygotowania.

Większość przepisów to znane wszystkim (bynajmniej z nazwy) klasyki, jak babki piaskowe w kilku odsłonach, serniki, czy ciasta drożdżowe, ale znajdziemy tu także apetyczny torcik makowo- bakaliowy czy określony jako "dietetyczny" sernik z rodzynkami. Ten ostatni na pewno nie jest jednak dietetyczny, gdyż do przygotowania 16 porcji ciasta użyto 1,5 szklanki cukru pudru, 2 szklanki rodzynek czy 3 szklanki rozkruszonych herbatników.

1

W tej książce próżno szukać wielu ciekawych sposobów dekoracji słodkości. Zdażają się ciasta proste z wyglądu, ale bardzo apetyczne, ale wygląd wielu pozycji pozostawia naprawdę wiele do życzenia. Nie chodzi o jakość zdjęć, tylko np. o serniki, ciasta drożdżowe czy babki bez jakichkolwiek elementów dekoracyjnych.

1

Jak wiadomo- niemal każdy "je oczami", a po przejrzeniu "Domowych wypieków" wiele osób może czuć niedosyt.

1

Moje zastrzeżenia budzi również ogromna ilość cukru ! Nie przepadam za wypiekami, w których jest to składnik dominujący i nie można cieszyć się smakiem ciasta, bo po dwóch kęsach można się przesłodzić.

Na razie wypróbowałam z książki dwie pozycje: puszysty sernik wiedeński

1

(poniżej zdjęcie z książki)

1

oraz babkę piaskową.

1

Oba ciasta były łatwe w przygotowaniu, ale i jednym i w drugim przypadku znaczne zmniejszenie ilości cukru okazało się strzałem w dziesiątkę. Dlatego jeśli zdecydujecie się na zakup tej książki lub już ją posiadacie- polecam Wam to samo. Będzie zdrowiej i na pewno smaczniej. Nie znam bowiem nikogo, kto mógłby jeść niemal sam cukier....

 

Pozdrawiam serdecznie,

Bernadetta

sobota, 20 kwietnia 2013, bernadettap
Tagi: recenzje














Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Blogi



Smaczneblogi.pl
zBLOGowani.pl