Blog > Komentarze do wpisu

Sernik Izaura Siostry Anastazji

Mam wrażenie, jakbym cykl przepis z książką rozpoczęła kilka dni temu, a to już 10 przepis, który zamieszczam w jego ramach :) Wcześniej pojawiły się przepisy m.in. na słodki chleb z patelni, puszysty sernik wiedeński czy też łatwe ciasto czekoladowe. Przyznam szczerze, że trochę obawiałam się tego sernika, bo moja Rodzina nie przepada za takimi na spodzie..., ale wyszedł przepyszny !

Zamiast margaryny, użyłam masła, ciasto polałam czekoladą ze śmietanką, a nie masą z jajkami i  dałam niemal o połowę mniej mąki (bo więcej by nie weszło, więc to jakiś ewidentny błąd w przepisie). Poza tym "w miarę" trzymałam się oryginału :P

1

Do przygotowania tego sernika potrzebujemy:

 

Na ciasto:

1 i 1/5 szklanki mąki pszennej (typ 450)

12,5 dag masła 83 %

1/2 szklanki cukru

2 płaskie łyżki kakao

1 łyżeczkę proszku do pieczenia

2 jajka

2 łyżki wody

 

Na masę serową:

1 kg mielonego sera w wiaderku (lub twarogu trzykrotnie mielonego)

8 średnich jajek

10 dag rodzynek

25 dag masła

1 szklankę cukru

1 budyń waniliowy na 750 ml mleka

 

Dodatkowo:

10 dag dobrej gorzkiej czekolady

100 ml śmietany 30 %

wiórki kokosowe do dekoracji

 

Przygotowujemy ciasto:

Masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Dodajemy cukier, wodę i kakao. Ciągle mieszając, gotujemy około 4-5 minut, studzimy.

Dodajemy żółtka jaj i łączymy dokładnie wszystkie składniki.

Wsypujemy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy.

Ubijamy na sztywno pianę z białek i dodajemy ją do ciasta, delikatnie mieszamy.

Masę wykładamy na wysmarowaną lekko tłuszczem formę do ciasta o wymiarach 33x23 cm (jeśli nie macie foremki o nieprzywieralnej powierzchni, należy ją dodatkowo posypać lekko np.  bułką tartą). Wyrównujemy powierzchnię.

 

Przygotowujemy masę serową:

Masło ucieramy dokładnie z cukrem. Ciągle miksując dodajemy po 1 żółtku, a następnie budyń i po dużej łyżce sera.

Wsypujemy rodzynki, mieszamy.

Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy serowej. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy.

Ser wykładamy na ciasto.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45-50 minut (jeśli ser zacznie się zbyt mocno rumienić, przykrywamy ciasto papierem do pieczenia). Upieczone ciasto pozostawiamy do ostudzenia w piekarniku z uchylonymi lekko drzwiczkami.

 

Przygotowujemy polewę:

Śmietanę zagotowujemy. Dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Dokładnie mieszamy. Gdy polewa przestygnie, polewamy nią ciasto i od razu dekorujemy wiórkami kokosowymi.

1

1

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Koszt przygotowania: około 35,00 złotych.

niedziela, 28 kwietnia 2013, bernadettap

Komentarze
2013/04/28 08:45:23
Słodkie serduszko. Wygląda pięknie. :)
-
2013/04/28 09:02:01
bardzo lubię sernik Izaura, ojj jak dawno go nie jadłam. Apetyczne zdjęcia :))
-
2013/04/28 10:24:35
Wygląda bardzoooooo apetycznie!
-
2013/04/28 10:32:17
Sernik Izaura jest jednym z najlepszych ! :)
-
2013/04/28 12:04:50
uwielbiam ciasta siostry Anastazji.
pięknie wygląda Twój sernik :]
-
2013/04/29 07:35:30
Dziękuję serdecznie :)
-
2013/04/29 17:48:36
Ja mam mocne postanowienie używania moich książek, bo mam ich całkiem sporo, ciągle kupuję nowe i żal, żeby się marnowały...
A Twój sernik wygląda cudownie :)
-
2013/04/30 20:07:00
Gin86, ja właśnie dlatego rozpoczęłam cykl "Przepis z książką", bo tylko kupowałam różne pozycje i rzadko z nich korzystałam, a teraz mam mocną mobilizację :D
-
Gość: Zaciekawiony, static-78-9-145-176.ssp.dialog.net.pl
2013/09/28 14:09:51
12,5 dag masła 83 % ? Jesu gdzie można takie kupić?!?!
-
2013/09/28 19:43:30
Zaciekawiony, takie masło kupisz niemal w każdym sklepie spożywczym. Warto czytać etykiety. Musi to być prawdziwe masło, a nie jakiś mix niewiadomego pochodzenia. Oczywiście gramatura może być dowolna- 20, 25 czy 30 dag, z której odważysz sobie odpowiednią ilość. Pozdrawiam, Bernadetta
-
Gość: ania, 91.245.81.17*
2013/12/28 22:19:43
Witaj, ciasto wygląda bardzo smakowicie. Planuję zrobić je na 2. rodziny mego Synka. Bardzo Cię prosze o podpowiedź, ciasto wczesniej podpiekaamy, czy dopiero razem z serem??? Dziękuję!
-
2013/12/28 22:40:21
Aniu,
ciasto pieczemy dopiero po nałożeniu masy serowej (jeśli masa serowa wyjdzie nieco rzadka, wylewaj ją delikatnie na ciasto). Po nałożeniu sera, wstaw blaszkę od razu do nagrzanego piekarnika. Mam nadzieję, że pochwalisz się, jak już upieczesz i polecam, bo sernik jest pyszny :)

Pozdrawiam,
Bernadetta
-
Gość: Beata, 5-226-95-10.ip.netia.com.pl
2014/03/16 18:10:32
te 750 ml mleka tez dajemy?
-
2014/03/16 19:05:55
Beata, nie dodajemy mleka. Budyń ma być na 750 ml mleka (duże opakowanie), a nie standardowo na 500 ml, ale do sernika dodajemy sam proszek.
Przepisy













Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Blogi



Smaczneblogi.pl