Blog > Komentarze do wpisu

Sernik na zimno z truskawkami

Nie da się ukryć... Strasznie, ale to strasznie tęsknię za Mężem, a Julcia za swoim ukochanym Tatusiem:( Nie ma go od dwóch tygodni, a dla nas minęła już cała wieczność :( Mimo, że codziennie rozmawiamy, to brakuje nam Jego uśmiechu i tego smyrania po głowie, gdy kładziemy się spać. Próbujemy nauczyć się tego, że jeszcze przez 2 miesiące będziemy same i że przez ten czas trzeba np. wyrzucać worki ze śmieciami :P, ale nauka ciężko nam idzie ! Brakuje nam tego naszego Kochanego Wariata i odliczamy dni do Jego powrotu...

Chciałyśmy, aby wiedział, jak bardzo za nim tęsknimy, a że uwielbia sernik na zimno, to przez jego zdjęcie zamierzamy tę tęsknotę pokazać... Niestety nie może go spróbować, ale chociaż oko nacieszy- przynajmniej taką mam nadzieję :)

Sernik jest bardzo prosty do przygotowania, a dosyć efektowny, więc może stanowić ozdobę niemal każdego przyjęcia. Na pewno goście będą zachwyceni !

1

Składniki:

1 kg sera śmietankowego (o temperaturze pokojowej)

200 ml śmietany 30 %

100 ml mleka 2 %

30 g żelatyny

32 g cukru waniliowego

4-5 łyżek cukru pudru

2 wafle ryżowe

1/2 opakowania galaretki truskawkowej (na 500 ml wody)

2 kostki gorzkiej czekolady

40 dag truskawek

 

Przygotowanie:

Z folii aluminiowej wycinamy 10-12 małych serduszek (możemy folię złożyć kilka razy i odrysować serduszka nożykiem do dekorowania warzyw i owoców, a następnie przyciąć nożyczkami).

Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając do niej 4 łyżki gorącej wody. Małym pędzelkiem nakładamy warstwę czekolady na jedną stronę serduszek wyciętych z folii. Odstawiamy na co najmniej 3 godziny. 

Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 125 ml wody i wlewamy do silikonowej foremki w kształcie serca, wstawiamy do lodówki całkowitego zastygnięcia.

Z papieru do pieczenia i gotowania wycinamy koło o średnicy co najmniej 24 cm i wykładamy nim dno tortowniczy o średnicy 20 cm. Nadmiar papieru zawijamy pod spód i zaciskamy obręcz tortownicy (dzięki temu łatwiej nam będzie przełożyć sernik na talerz lub paterę). Boki tortownicy również wykładamy papierem do pieczenia.

Gdy serduszka z czekolady będą już dobrze zastygnięte, ściągamy delikatnie folię aluminiową.

Dno tortownicy wysypujemy pokruszonymi waflami ryżowymi.

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Żelatynę rozpuszczamy dokładnie we wrzącym mleku. Dodajemy 2 łyżki sera i dokładnie mieszamy.

Powoli miksując żelatynę, dodajemy porcjami pozostały ser, a następnie ubitą śmietanę. W razie potrzeby możemy dodać jeszcze odrobinę cukru pudru.

Połowę masy wykładamy na dno tortownicy, wyrównujemy powierzchnię. Na środku układamy serduszko z galaretki (foremkę zanurzamy na 4-5 sekund we wrzątku, aby galaretka dała się łatwo wyciągnąć).

Serduszko z galaretki obkładamy dokładnie pozostałą masą serową.

Sernik wkładamy do lodówki na co najmniej 4-5 godzin.

Po tym czasie, zdejmujemy obręcz tortownicy i odklejamy papier z boku sernika.

Podwijając papier ze spodu sernika, ściągamy go na talerz lub paterę.

Boki sernika przybieramy serduszkami z gorzkiej czekolady i truskawek, a wierzch dekorujemy pokrojonymi a plasterki truskawkami.

1

1

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

 

środa, 10 kwietnia 2013, bernadettap
Komentarze
2013/04/10 08:18:13
pięknie wygląda! i te truskawki... mniam :)
-
2013/04/10 08:41:40
Deserowo, dziękuję i polecam, bo serniczek jest również pyszny :)
-
2013/04/10 13:21:20
Szybki wróci...:) Teraz już będzie coraz lepiej, bo najgorsze są początki ! A myślę, że taki sernik pokrzepił Wasze stęsknione serduszka i z pewnością zadowala oczy Twojego męża i nas wszystkich, którzy go oglądają :) !
-
2013/04/10 14:05:38
Kulinarna Fuzja, dziękuję za ciepłe słowa i za dodanie otuchy :) Pozdrawiam serdecznie, Bernadetta
-
2013/04/11 16:18:41
Ta tesknota jest straszna.. ale bedzie dobrze ;)
Serniczek wyglada bosko! Chetnie taki zrobie :D
Buziaki :*
-
2013/04/11 16:54:16
Chochlikikuchenne, dziękuję :-*
-
2013/04/11 18:56:35
Prześliczny ten sernik! Wygląda bardzo czerwcowo :)
Ja sobie nie wyobrażam spędzić tyle czasu bez mojego C... Podziwiam i życzę wytrwałości :)
-
2013/05/14 09:58:46
cudny serniczek :) już wiem dlaczego przyszła wiosna :D
-
2013/05/14 12:31:43
Dziękuję Wam bardzo :)
-
2013/06/04 16:36:26
O matko, ale cudo!
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi