Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto kokosowe Siostry Anastazji

Ciasto kokosowe Siostry Anastazji to kolejny przepis z książki "103 ciasta Siostry Anastazji", który postanowiłam wypróbować. I to kolejny po serniku Izaura, który okazał się bardzo udany, aczkolwiek w tym przepisie dokonałam zdecydowanie większych modyfikacji. Zmieniłam nieco kolejność dodawania składników, zmniejszyłam ilość cukru (i to znacznie), zrezygnowałam z cukru waniliowego i soku z cytryny, a zwykły cukier w cieście, zastąpiłam brązowym. Zresztą wszystkie poprawki ilościowe, dla większej ich czytelności, zaznaczyłam na liście składników.

Jakoś tak się składa, że mój cykl przepis z książką, zaczyna bardziej przypominać "słodkości z książką", ale nic nie poradzę, że ostatnio okazje do ich przygotowania zdarzają się co chwilę :)

1

Ciasto kokosowe Siostry Anastacji

 

Na ciasto:

25 dag mąki pszennej (typ 500)

12,5 dag brązowego cukru (w oryginalnym przepisie jest 25 dag zwykłego cukru)

6 jajek

25 dag masła (zamiast margaryny, którą proponuje autorka)

1 łyżeczka proszku do pieczenia (w oryginale są 2 płaskie łyżeczki)

2 czubate łyżki kakao (w przepisie Siostry Anastazji jest 1-2 łyżeczki)

12 łyżek mleka 2 %

 

Na masę kokosową:

20 dag wiórków kokosowych

10 dag drobnego cukru (w oryginalnym przepisie jest 20 dag)

1 łyżka mąki ziemniaczanej

białka 2 jaj

8 łyżek słodkiej śmietany 30 % (w przepisie Siostry Anastazji jest 5 łyżek śmietany, ale dodatkowo sok z 1/2 cytryny)

 

Dodatkowo:

100 ml śmietany 30 %

10 dag dobrej gorzkiej czekolady

wiórki kokosowe do dekoracji

 

Przygotowanie ciasta:

Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy proszek do pieczenia oraz kakao i dokładnie mieszamy.

Białka oddzielamy od żółtek.

Miękkie masło ucieramy z brązowym cukrem na puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku, a następnie mleko.

Zmniejszamy obroty robota do minimum i dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem i kakao.

Gdy składniki ładnie się połączą, dodajemy pianę z białek i dokładnie, ale delikatnie mieszamy.

 

Przygotowanie masy kokosowej:

Białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier.

Wsypujemy mąkę ziemniaczaną, wiórki kokosowe i wlewamy śmietanę. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

 

Na lekko posmarowaną masłem foremkę o wymiarach 23x33 cm nakładamy połowę ciasta (jeśli nie macie foremki o nieprzywieralnej powierzchni, należy ją dodatkowo obsypać delikatnie bułką tartą).

Równomiernie rozkładamy masę kokosową i przykrywamy pozostałym ciemnym ciastem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut (bez termoobiegu).

Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

 

Przygotowanie polewy:

Śmietanę zagotowujemy. Dodajemy połamaną na kostki gorzką czekoladę i ciągle mieszając, podgrzewamy na wolnym ogniu do chwili, aż polewa zamiast matowej, zrobi się błyszczącą.

 

Polewą smarujemy wierzch ciasta. Dekorujemy wiórkami kokosowymi.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 25 minut.

Pieczenie: 40 minut.

Koszt: około 22,00 złotych.

niedziela, 19 maja 2013, bernadettap

Komentarze
2013/05/19 07:56:53
Świetnie wygląda. Czekolada i wiórki to musi być udane połączenie!
-
2013/05/19 09:27:38
Wyszło Ci piękne :)
-
2013/05/19 18:02:05
Dziękuję Wam bardzo :) Gosik2.0, faktycznie wiórki z czekoladą pasują do siebie idealnie :D






















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Smaczneblogi.pl