Blog > Komentarze do wpisu

Zupa krem ze szparagów

Uwielbiam szparagi pod każdą postacią ! Dlatego też, gdy Brat obdarował mnie pęczkiem zielonych i białych, od razu postanowiłam przygotować z nich dwie zupy. Nie podałam ich jednak tradycyjnie, a na jednym talerzu. Przez chwilę zastanawiałam się jak je nalać, aby ładnie się prezentowały. Równomierne wlewanie zup w dwóch kolorach jest nieco oklepane, choć oczywiście ładnie się one wtedy prezentują. Ja postawiłam na nieco inną wersję i tu z pomocą przyszły mi pierścienie do przystawek. Dzięki temu zielony krem został otulony zupą z białych szparagów i jak na moje oko zupa naprawdę ładnie się prezentuje :) Mam nadzieję, że Wam również się spodoba i że wypróbujecie mój przepis na zupę krem ze szparagów, bo jest naprawdę smaczna.

1 

Zupa krem ze szparagów


Składniki:

Na biały krem:

1 pęczek białych szparagów

1/2 średniej cebuli

750 ml wywaru z kurczaka

100 ml słodkiej śmietany 18 %

1 trawa cytrynowa

sok z limonki

1 łyżka masła klarowanego

sól

pieprz w młynku 

 

Na zielony krem:

1 pęczek zielonych szparagów

1/2 średniej cebuli

0,5 litra wywaru z kurczaka

1 łyżka masła klarowanego

sól

pieprz w młynku

łyżka schłodzonego masła

 

Dodatkowo:

1/2 opakowania ciasta francuskiego

1 jajko

biały sezam

ostra papryka w proszku 

zioła prowansalskie 

1 łyżka masła klarowanego

 

Przygotowujemy biały krem ze szparagów:

Szparagi obieramy, usuwamy około 1,0-1,5 cm zdrewniałych końcówek, a resztę szparagów kroimy w 1 cm kawałki.

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy pokrojoną cebulę i szparagi. Smażymy około 5 minut na średnim ogniu. Gdy warzywa ładnie się przyrumienią, wlewamy wywar z kurczaka, wrzucamy przeciętą wzdłuż na pół trawę cytrynową i gotujemy do chwili aż warzywa zmiękną.

Wyciągamy trawę cytrynową, wlewamy śmietanę i miksujemy dokładnie wszystkie składniki.

Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

 

Przygotowujemy krem z zielonych szparagów:

Szparagi dokładnie płuczemy. Usuwamy zdrewniałe końcówki. Odcinamy główki na wysokości około 3-4 cm i pozostawiamy je do dekoracji, pozostałe łodyżki kroimy w 1 cm kawałki.

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Przesmażamy wraz z kawałkami szparagów na rozgrzanym maśle klarowanym.

Wlewamy wywar z kurczaka i gotujemy do miękkości warzyw. Miksujemy dokładnie blenderem, dodajemy schłodzone masło. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Przygotowujemy serduszka z ciasta francuskiego:

Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy rozkłóconym jajkiem. Połowę posypujemy białym sezamem, a resztę ziołami prowansalskimi i ostrą papryką. Foremkami do ciastek wycinamy nieduże serduszka.

Pieczemy około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 

Dekoracja:

Główki szparagów przesmażamy na pozostałej łyżce rozpuszczonego masła klarowanego.

Na środku talerza kładziemy mały pierścień do przystawek. Wlewamy do środka zielony krem ze szparagów. Wokół pierścienia wlewamy krem z białych szparagów i delikatnie wyciągamy pierścień.

Przybieramy serduszkami z ciasta francuskiego i główkami zielonych szparagów.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

-Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 45 minut.

Pieczenie: 10-12 minut

Koszt: około 20,00 złotych.

czwartek, 30 maja 2013, bernadettap
Komentarze
Gość: Ania: , *.internetdsl.tpnet.pl
2013/05/30 10:01:57
To musi być pyszne!
www.aniadziennik.blogspot.com
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi