Blog > Komentarze do wpisu

Spaghetti z pesto z rukoli

Wczoraj zaserwowałam nam na obiad danie bez mięsa. Dla mojego Męża taki posiłek jest zazwyczaj, jak brak jedzenia, więc stresowałam się ogromnie czy zje i czy w ogóle trafię choć trochę w Jego podniebienie. Po chwili usłyszałam, że spaghetti z pesto z rukoli z parmezanem i pomidorkami sweet pellatio jest "pyszne" i zanim zdążyłam "ofocić "swoją porcję, Mąż już nie miał nic na talerzu :D Nawet Julcia zjadła całą miseczkę i skomentowała "dobre to, daj jeszcze" :D

Od razu jednak trochę sprostuję, bo moje "pesto", to w tym przypadku nie jest pesto, tylko taki szybki sos z rukoli, który często przygotowuję, bo jest ekspresowy i idealnie nadaje się do makaronów czy kanapek :)

1 

Spaghetti z pesto z rukoli

 

Składniki:

40 dag razowego makaronu spaghetti

10 dag rukoli Fit & Easy

40 dag pomidorków sweet piccolo

60-80 ml oleju rzepakowego lub dobrej oliwy z oliwek

sok z 1/2 limonki

parmezan

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

W garnku zagotowujemy wodę na makaron.

W tym czasie dokładnie płuczemy rukolę oraz pomidorki koktajlowe, odsączamy warzywa na sicie.

Rukolę wkładamy do blendera, wlewamy olej lub oliwę oraz sok z limonki. Dokładnie miksujemy, doprawiamy do smaku solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu.

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy i do gorącego dodajemy pesto z rukoli. Dokładnie mieszamy.

Makaron nakładamy na talerze. Posypujemy startym na grubych oczkach parmezanem. Przybieramy pokrojonymi na pół pomidorkami.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

Bernadetta

 

Czas przygotowania: 20 minut

Koszt: około 15,00 złotych.

środa, 12 czerwca 2013, bernadettap
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi