Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto ucierane z czereśniami

Po tygodniowej przerwie, spowodowanej problemami technicznymi, powracam z kolejnym przepisem, przygotowanym w ramach cyklu przepis z książką. Ciasto ucierane z czereśniami powstało w oparciu o przepis Siostry Marii z książki "Ciasta i Ciasteczka". Zamieniłam jabłka na czereśnie, margarynę na prawdziwe masło, przygotowałam ciasto z podwójnej ilości składników i zmniejszyłam znacznie (o połowę) ilość cukru.

Ciasto ucierane to chyba najprostszy wypiek. Jego dodatkową zaletą jest to, że w zasadzie można je przygotować z dowolnymi owocami i chyba nie ma szans, aby się nie udało.

1 

Ciasto ucierane z czereśniami

Składniki:

30 dag masła

20 dag cukru pudru + cukier do oprószenia ciasta

6 jajek

50 dag mąki pszennej (typ 500)

70 dag czereśni

masło i bułka tarta do formy

 

Przygotowanie:

Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem.

Ciągle miksując dodajemy na zmianę po 1 jajku i 1/6 przesianej przez sito mąki pszennej.

Formę do ciasta o wymiarach 23x33 cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.

Wykładamy równomiernie ciasto.

Czereśnie dokładnie płuczemy, drylujemy.

W ciasto wciaskamy gęsto połówki owoców.

Ciasto pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia. Oprószamy cukrem pudrem.

 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

 

 

niedziela, 07 lipca 2013, bernadettap
Komentarze
2013/07/07 07:59:45
Co tu dużo mówić, lubimy takie ciacha:)
-
2013/07/07 11:52:33
wygląda obłędnie:)
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi