Blog > Komentarze do wpisu

Kruche ciasteczka Siostry Anastazji

Do mojej kolekcji książek kulinarnych dołączyły właśnie "183 nowe przepisy Siostry Anastazji", w której aż roi się od przepisów, które chciałabym wypróbować. Na pierwszy ogień poszły kruche ciasteczka, które urzekły mnie nie tylko prostotą wykonania, ale i małą ilością składników. 

Przygotowałam je z połowy proporcji podanych w oryginalnym przepisie Siostry Anastazji. Zamiast masła i margaryny, użyłam samego masła. Zwiększyłam również troszkę ilość śmietany, gdyż ciasto niezbyt się chciało "kleić" z proporcji zgodnych z oryginałem, ale ta zmiana jest tak kosmetyczna, że może wynikać z użycia przeze mnie po prostu innego typu mąki, a nie niedopracowania książkowego przepisu. 

Tak, jak i przy poprzednich przepisach Siostry, tak i tym razem się nie zawiodłam. Kruche ciasteczka wyszły fantastyczne ! Niezbyt słodkie i idealnie kruche. Jeśli będziecie je przygotowywać, pamiętajcie, że aby były one faktycznie kruche, ciasto nie może być zbyt ogrzane. Najlepiej więc używać schłodzonych składników i przed zagniataniem ciasta rękoma, posiekać dokładnie wszystkie składniki nożem.

Pozostałe przepisy, które do tej pory przygotowałam w ramach cyklu "Przepis z książką" możecie przejrzeć tutaj.

1

 Kruche ciasteczka Siostry Anastazji


Składniki:

0,5 kg mąki pszennej typ 500 + mąka do podsypania stolnicy

25 dag masła

3 żółtka

1 białko

85 ml kwaśnej śmietany

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

cukier kryształ

 

Przygotowanie:

Do mąki dodajemy proszek do pieczenia oraz pokrojone na mniejsze kawałki schłodzone masło. Siekamy nożem lub siekaczem do ciasta kruchego. 

Dodajemy śmietanę i żółtka jaj. Ponownie siekamy, a następnie szybko zagniatamy gładkie ciasto. 

Rozwałkowujemy na grubość około 3-4 milimetrów i wycinamy ciasteczka foremkami o dowolnych kształtach.

Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy obficie cukrem kryształem. 

1

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 25-30 minut.

Jeśli macie tylko jedną kratkę do pieczenia, podzielcie ciasto na dwie części i przygotujcie najpierw ciasteczka z jednej partii, a drugą wsadźcie do lodówki.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 15 minut

Czas pieczenia: 25-30 minut

Koszt: około 9,00-10,00 złotych

niedziela, 22 września 2013, bernadettap
Komentarze
Gość: Nerka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/08/18 15:12:20
Cześć, chciałam zapytać czy do ciasta też używa się cukru czy jego dodaje się tylko na sam koniec do posypania? I czy to jajko, którym smaruje się ciasteczka przed posypianiem to całe jajko czy to białko z listy składników? Ile tak mniej więcej sztuk wychodzi z tych proporcji? :) z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam!
-
2016/08/18 19:54:06
Nerka, do ciasta nie dodajemy cukru. Używamy go tylko do posypania. Ciasteczka smarujemy samym białkiem, ale może być też całe jajko, jeśli nie masz białka. Jeśli chodzi o ilość ciastek, wszystko zależy od tego, jakich foremek użyjesz, ale jest ich naprawdę sporo.
Pozdrawiam,
Bernadetta
-
Gość: Nerka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/08/22 13:37:32
Bardzo dziękuję za odpowiedź, ciasteczka wyszły rewelacyjne :)
-
2016/08/31 14:56:09
Nerka, bardzo się cieszę, że ciasteczka smakują :)
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi