Blog > Komentarze do wpisu

Przystawka z glonów wakame

W jednej z "susharnii" kilka razy zaserwowano nam przystawkę z glonów wakame. Niestety przepisu na nią nikt nie chce nam zdradzić. Cóż było zrobić... Postanowiłam spróbować zrobić coś podobnego i choć od oryginału, którym się zainspirowałam, jest ona daleka, to wyszła tak smaczna, że nawet bardziej nam samowała i na pewno jeszcze nie raz ją powtórzę.

1

Przystawka z glonów wakame


Składniki na 2-2 porcje:

20 g glonów wakame

1 mała szalotka

prażony sezam

4-5 łyżek octu ryżowego

3 łyżki oleju sezamowego

1 łyżka sosu sojowego jasnego

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Glony wakame zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 10-15 minut (glony w tym czasie znacznie zwiększą swoją objętość, więc najlepiej umieścić je w misce lub garnku o pojemności co najmniej 1,5 litra). Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sicie do odsączenia.

Do oleju dodajemy ocet ryżowy, sos sojowy oraz obraną i drobno posiekaną szalotkę. 

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sosem zalewamy glony, dokładnie mieszamy. 

Odstawiamy na 10 minut, aby składniki się "przegryzły".

Rozkładamy na małe miseczki. Przed podaniem posypujemy prażonym sezamem.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: 20 minut

Koszt: około 4,00 złote

poniedziałek, 23 września 2013, bernadettap
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi