Blog > Komentarze do wpisu

Sok z aronii

Nie ma co ukrywać, aronia w tym roku naprawdę obrodziła :) A, że Teściowie mieli jej około 100 kg, więc 1/10 im porwałam i przerobiłam. Zrobiłam już tradycyjną aroniówkę, aroniówkę z jabłkiem i aronię do mięs. Trochę aronii zamroziłam na później (będzie idealna do mięs z owocami), a z reszty zrobiłam sok z aronii.

Nie mam sokownika i nie chciałam się też bawić w robienie soku na zimno. A, że moje dwa Skarby uwielbiają herbatę z domowym soczkiem, to zamknęłam za szkłem trochę soku z aronii. Wyszedł pyszny, słodko- kwaśny i bez goryczki, która zniknęła dzięki przemrożeniu owoców i dodaniu liści wiśni.

 1

Sok z aronii


Składniki:

1,5 kg aronii

1,5 litra wody

200 liści wiśni

2 cytryny

35 dag cukru

 

Przygotowanie:

Aronię dokładnie płuczemy, odsączamy na sicie i wkładamy w pojemniczkach do zamrażarki na 2-3 dni.

Po tym czasie owoce rozmrażamy. Dodajemy dokładnie opłukane liście wiśni, zalewamy wodą.

Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolym ogniu przez 30-35 minut. 

Odstawiamy na 8 godzin. Po tym czasie aronię rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków, aby wycisnąć z niej jak najwięcej soku i od razu przecedzamy przez sito wyłożone gazą.

Do soku dodajemy cukier i sok z dwóch cytryn. Ponownie zagotowujemy i gorący wlewamy do buteleczek. 

Pasteryzujemy przez 10-15 minut.

Przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu.

 1

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

środa, 18 września 2013, bernadettap
Komentarze
2013/09/18 11:27:29
Trochę nietypowe pytanie :) ale gdzie kupiłaś takie słoiczki?
-
2013/09/18 11:38:10
Adam, pytanie jak najbardziej "typowe" :) Kupiłam je w sklepie internetowym Weck Polska. Jak wrzucisz w google, bez problemu znajdziesz, tylko uważaj, bo ich szkiełka uzależniają :D
-
2013/09/18 13:28:32
uwielbiam ten sok robiłam pierwszy raz w tym roku i jest obłędny
-
2013/09/18 14:28:35
Dusiu, ja też go uwielbiam :)
-
Gość: kuchenny bałagan, *.dynamic.chello.pl
2013/09/18 21:05:16
świetne buteleczki, lubię taki sok :)
-
Gość: Mantu, *.trustnet.pl
2016/07/31 15:55:37
Czy konieczne jest tak długie gotowanie ? Przecież w pień wyniszczy się to co zdrowe w aronii.
Mantu
-
2016/08/01 12:41:46
Mantu,
to czy będziesz gotował 5 czy 35 minut nie będzie mieć znaczącego wpływu na zachowanie witamin. Te niestety w większości zginą już podczas doprowadzania soku do wrzenia, a dłuższe gotowanie jest niezbędne, aby wydobyć z nich trochę smaku. Dla zachowania wartości odżywczych polecam przygotować sok na zimno.
Pozdrawiam,
Bernadetta
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi