Blog > Komentarze do wpisu

Szybkie ciasto- Stefanka

Gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie, albo po prostu brakuje nam piekarnika, a chcielibyśmy zjeść dobre ciasto, najlepiej przygotować szybkie ciasto bez pieczenia. Nie musi to być sernik na zimno (choć ja osobiście bardzo je lubię), ale może być np. Stefanka. Taka przygotowana na kaszcze błyskawicznej sprawi, że jeśli nawet kiedyś nie znosiliście kaszki na mleku, to teraz zmienicie zdanie. Tym bardziej, że w tym cieście kaszki tej prawie nie czuć.

Jako dziecko często jadałam kaszkę na mleku, którą uwielbiałam. Moi Bracia jednak za nią nie przepadali, a że uwielbiali desery, to Mama przemycała ją właśnie w cieście z kaszą manną. O dziwo wtedy w ogóle nie protestowali i blacha ciasta znikała w ciągu kilku godzin :)

1

Szybkie ciasto- Stefanka

 

Składniki na kwadratową blaszkę o boku 24-26 cm:

1 duże opakowanie herbatników (300 g)

1,1 litra mleka

4/5 szklanki kaszy manny błyskawicznej (a więc objętościowo 200 ml kaszy !)

20 dag cukru

20 dag masła

6 dag łuskanych orzechów włoskich

5 dag płatków migdałów

10 dag czekolady gorzkiej

2 łyżki ciemnego kakao

 

Przygotowanie:

Spód i boki foremki wykładamy papierem do pieczenia.

Na dnie kładziemy warstwę herbatników.

Orzechy niezbyt drobno siekamy.

Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Dodajemy cukier i kakao, dokładnie mieszamy.

Wlewamy litr mleka, zagotowujemy.

Ciągle mieszając wsypujemy powoli kaszę mannę.

Gotujemy na wolnym ogniu do chwili aż masa zgęstnieje Wsypujemy orzechy włoskie i dokładnie mieszamy.  

1/3 gorącej masy wykładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Wlewamy połowę pozostałej masy. Kładziemy kolejną warstwę herbatników i resztę masy. Przykrywamy herbatnikami.

Zagotowujemy pozostałe 100 ml mleka. Gdy zacznie się gotować, dodajemy połamaną czekoladę i ciągle mieszając, podgrzewamy na wolnym ogniu do chwili aż czekolada całkowicie się rozpuści.

Polewą smarujemy ciasto. Posypujemy płatkami migdałów. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

-Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 20 minut

Koszt przygotowania: około 19,00 złotych.

wtorek, 17 września 2013, bernadettap
Tagi: ciasta desery
Komentarze
2013/09/17 06:14:32
Super pomysł. O wiele smaczniejszy niż sernik na zimno, za którym nie przepadam. :)
-
Gość: kuchenny bałagan, *.dynamic.chello.pl
2013/09/17 08:12:57
jakie ładne :)
-
2013/09/17 15:14:44
Uwielbiam stefankę :)
-
2013/09/17 15:25:47
Inspirowana Smakiem, Kuchanny bałagan, Babeczko, dziękuję bardzo i szczerze polecam :)
-
Gość: Laura, *.internetdsl.tpnet.pl
2013/09/17 16:18:52
To ciasto jest rewelacyjne. Kiedy moje dzieci chodziły do przedszkola czy młodszych klas szkoły ciacho "opędzało" każdą imprezę - smakowało i dorosłym i dzieciom.
-
2013/09/17 18:46:17
wspaniałe ciasto ;] uwielbiam je.
-
2013/09/18 09:29:31
Lauro, Karmel-itko, mnie również to ciasto zawsze smakuje, choć muszę przyznać, że w powyższej wersji najbardziej mi "podpasowało" :)
-
Gość: Gość, 109.69.89.*
2013/11/11 13:41:42
Nie wiem jakim cudem, ale ja wsypałem 2 szklanki kaszy manny i masa zgęstniała na tyle, że nie sposób było jej rozsmarować :/
-
2013/11/11 14:07:40
Gościu, dałeś za dużo kaszy. Ma być 4/5 szklanki, więc dałeś 1,5 raza za dużo i nie ma szans, żeby się masa rozsmarowała.
-
Gość: Agnieszka, *.multifox.pl
2014/12/23 18:01:20
ciasto łatwe i fajne jeszcze nie próbowałam (jest w lodówce) ale wydaje mi się że będzie pyszne. Taka mała uwaga ja dałam 2 szklanki kaszy manny i było ciężko ją rozsmarować i nie przyklejała się do herbatników, a więc myślę że 2 szklanki spokojnie wystarczą
-
2014/12/23 18:38:07
Agnieszko, 2 szklanki to za dużo. Zarówno w przepisie, jak i komentarzu z ubiegłego roku wyraźnie wskazałam, że na tę ilość składników powinno się dać 4/5 szklanki kaszy manny. Wtedy nie ma problemów z rosmarowaniem masy, a ciasto po stężeniu jest idealne.
-
Gość: karo, *.gizycko.mm.pl
2015/06/30 12:03:53
czy musi być to kasza błyskawiczna???? nie może być zwykła kasza manna? 4/5szklanki suchej kaszy, rozumiem?
-
2015/06/30 13:27:40
Karo, 4/5 szklanki suchej kaszy. Używam błyskawicznej, bo ciasto ma być szybkie. Możesz też wykorzystać zwykłą, ale wtedy chyba bym troszkę mniej jej dała (tak o czubatą łyżkę).
-
Gość: KasiA, *.elpos.net
2015/08/13 21:50:17
Moje wyszlo jasniejsze, ale pyszne :)
-
2015/08/13 22:54:12
Kasiu, kolor jest uzależniony od składników, z których korzystasz. Jedno kakao jest niby ciemne, a w istocie jasne, a inne aż czarne. Najważniejsze jednak, że smakuje :)
-
Gość: Aga, *.dynamic-ra-4.vectranet.pl
2016/01/22 12:19:58
Herbatniki smarować ciepłą masą czy poczekać aż ostygnie?
-
2016/01/22 12:43:45
Aga,
tak jak w przepisie- smarujemy gorącą masą. Gdy ostygnie nie da się jej za bardzo rozsmarować.
Pozdrawiam
-
Gość: , *.wlantech.pl
2016/01/26 11:22:41
Nigdy wcześniej nie jadłam Stefanki - niebo w gębie! Wczoraj wieczorem zrobiłam, a dzisaj nie ma już pół blachy :) Dziękuję za przepis, ciacho jest przepyszne, trafiło na listę naszych ulubionych smakołyków. :)
-
Gość: tess, *.p2p.business.static.vectranet.pl
2016/01/26 15:47:40
ja też robię stefankę z kremem z kaszy manny lecz stosuję trochę inną metodę. Gotuję kaszkę na mleku, a po wystudzeniu dodaję ją po łyżce do utartego do białości masła. Wykonanie podobne do kremu karpatkowego lecz zamiast budyniu jest kaszka ugotowana na gęsto. Oczywiście jest kakao i są orzechy, a całość smakuje wybornie.
-
2016/01/26 21:20:56
Tess, tę metodę również znam, ale jednak wolę krem z masła gotowanego. I robi się go szybciej i smakuje jakoś tak lżej :)
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi