Blog > Komentarze do wpisu

Makowiec Siostry Anastazji

W ubiegłym roku robiłam tort makowy z białego maku, który okazał się hitem mimo, że mój Mąż twierdzi, że nie przepada za makiem. A, że dla mnie Boże Narodzenie nieodparcie kojarzy się z daniami zawierającymi mak, to zaczęłam się zastanawiać, co w tym roku zaserwować najbliższym. Postanowiłam więc na imieniny Brata wypróbować makowiec Siostry Anastazji i choć wszystko szło jak po gruzach, to jednak wyszedł niesamowicie smaczny ! To chyba najlepszy makowiec, jaki w życiu jadłam, choć oczywiście do oryginalnego przepisu wprowadziłam kilka modyfikacji.

W przepisie Siostry zamiast śmietany w cieście jest mleko, zamiast drobnego cukru- cukier puder. Siostra Anastazja proponuje ponadto do ciasta dodać skórkę z cytryny (która w mojej ocenie jest tu zbędna), a do masy (nie wiedzieć czemu) dodatkowo łyżeczkę proszku do pieczenia, który w opisie przygotowania już nie występuje. 

1

Makowiec Siostry Anastazji

 

Składniki:

Na ciasto:

30 dag mąki pszennej tortowej

6 jajek

30 dag drobnego cukru

25 dag masła

6 łyżek śmietany kremówki

2 łyżki cukru waniliowego

 

Na masę:

35 dag maku

4/5 szklanki drobnego cukru

4 jajka

olejek migdałowy

10 dag płatków migdałów

13 dag rodzynek

5 dag orzechów włoskich

 

Na polewę:

120 ml śmietany 30 %

15 dag gorzkiej czekolady

 

Dodatkowo:

płatki migdałów

sól

 

Przygotowanie

Ciasto:

Mąkę przesiewamy przez sito, a następnie mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek.

Masło kroimy na drobne kawałki i ucieramy na puszystą masę z cukrem oraz cukrem waniliowym.

Ciągle miksując na wysokich obrotach, dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy moc miksera i dodajemy mąką z proszkiem, a następnie śmietanę.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do pozostałych składników i dokładnie, ale deliktanie mieszamy.

Wykładamy na wyłożoną papierem blachę do pieczenia o wymiarach 33x23 cm.

 

Masa makowa:

Orzechy drobno siekamy.

Mak zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30-40 minut. Odcedzamy i mielimy 3 razy przez maszynkę z drobnymi oczkami. Ponieważ mielenie maku zajmuje nieco więcej czasu, powinniśmy to zrobić przed przygotowaniem ciasta.

Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy zmielony mak, bakalie i olejek migdałowy, dokładnie mieszamy. 

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do masy makowej. Mieszamy dokładnie, ale delikatnie. Wykładamy na ciasto.

Pieczemy przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W trakcie pieczenia środek ciasta może się lekko unieść, ale nie martwcie się, po wyciągnięciu z piekarnika wróci do normy :)

 

Gdy ciasto wystygnie, przygotowujemy polewę.

Do śmietany dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy na niewielkim ogniu ciągle mieszając do czasu połączenia się składników.

Polewą smarujemy ciasto. Posypujemy płatkami migdałów.

1

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 120 minut

Pieczenie: 40-45 minut

Koszt: około 30,00 złotych

niedziela, 27 października 2013, bernadettap

Komentarze
2013/10/27 16:55:32
Wygląda cudnie :)
Ja nie mam maszynki do mielenia maku, niestety...
-
2013/10/27 20:00:54
Gin86, dziękuję :) A co maszynki, to ja mam w robocie wielofunkcyjnym i muszę przyznać, że to jeden z częściej eksploatowanych przeze mnie sprzętów. I choć przez jakiś czas musiałam sobie radzić bez niego, to teraz sobie nie wyobrażam sobie, co by było, gdyby mi go zabrakło :(
-
Gość: Anna, 77-254-105-127.adsl.inetia.pl
2013/12/23 15:46:22
Właśnie zrobiłam.. i lekka klapa.. spód ciasta to zakalec! płaski i zgnieciony! a takie jest pyszne.. chyba zjem mimo to :) Jeśli jest na to jakiś sposób to proszę o radę.. będę znów próbować.. pozdrawiam
-
2013/12/23 19:36:11
Aniu,
cieszę się, że smakuje, ale zmartwiłaś mnie tym zakalcem :(
Robiłaś wszystko zgodnie z przepisem ? Pamiętaj, że masło musi być utarte na puszystą masę- jeśli masz, to polecam użyć w tym celu robota wielofunkcyjnego. I po dodaniu białek wymieszaj składniki dokładnie, ale bardzo delikatnie- ja zawsze używam takiej plastikowej łopatki i mieszam w jedną stronę.
3mam qciuki, aby następnym razem wszystko wyszło.
I koniecznie daj znać, jak Ci poszło !

Pozdrawiam :)
-Bernadetta

Przepisy na Wielkanoc




















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Smaczneblogi.pl