Blog > Komentarze do wpisu

Chipsy z pietruszki

Były już chipsy z jarmużu oraz dietetyczne chipsy z selera. Pora więc na chipsy z pietruszki, które po upieczeniu są lekko pomidorowe, a nuta pietruszki jest niemal niewyczuwalna. Przetestowane na dzieciach, że nie wiedząc z czego chipsy są zrobione, chętnie po nie sięgają :) 

1

Chipsy z pietruszki

 

Składniki:

2 duże grube pietruszki 

2-3 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią

sól morska

 

Przygotowanie:

Pietruszkę obieramy, płuczemy i kroimy w bardzo cienkie równe plasterki.

Do oleju dodajemy szczyptę soli oraz suszone pomidory z czosnkiem i bazylią.

Mieszamy, zalewamy pietruszkę. Bardzo dokładnie mieszamy, aby każdy plasterek pokrył się olejem i przyprawami.

Talarki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, jeden obok drugiego- tak, aby nie nachodziły na siebie. Pieczemy około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Po upieczeniu ściągamy na kratkę i zostawiamy do wystudzenia. W trakcie pieczenia należy kontrolować stopień przyrumienienia- chipsy nie mogą się spalić, bo nie będą się nadawać do jedzenia.

Od razu po upieczeniu chipsy będą chrupiące. Gdyby po kilku godzinach nabrały nieco wilgoci, należy je wsadzić na 3-4 minuty do piekarnika nagrzanego do 90-100 stopni i lekko podsuszyć.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 30-40 minut

Koszt przygotowania: około 3,00 złotych

czwartek, 30 stycznia 2014, bernadettap
Komentarze
2014/01/30 07:49:51
Bardzo mi się takie podobają, pyszne muszą być :)
-
2014/10/19 12:57:08
Ciekawe
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi