Blog > Komentarze do wpisu

Proste ciasto 3 bit bez pieczenia

Proste ciasto 3 bit bez pieczenia to mnóstwo słodkich, ale jakże pysznych kalorii, którym nie sposób się oprzeć. Herbatniki, krem krówkowy, masa budyniowa, bita śmietana i czekolada, czy można chcieć czegoś więcej ? Pewnie tego, aby kalorie same się spaliły :P

Ciasto przygotowałam dla Kolegów i Koleżanek z pracy i od razu dostałam kilka próśb o przepis, a znajomi chwalili, że bardzo im smakowało. Zmobilizowałam się więc i mimo potwornego zmęczenia już napisałam Wam przepis.

1

Proste ciasto 3 bit bez pieczenia

 

Składniki:

1 litr mleka

18-20 dag masła 82 %

3 opakowaniu budyniu z cukrem na 0,5 litra mleka każde (lub 2 opakowania na 0,75 litra każde)

herbatniki (ja wykorzysłam 35 dag małych herbatników, duże są grubsze i potrzeba ich około 50 dag)

380 g masy krówkowej

400 ml śmietany 30 %

3-4 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki żelatyny

8 kostek gorzkiej czekolady

 

Przygotowanie: 

Dno formy o wymiarach 23 x 33 cm wykładamy herbatnikami, na których równomiernie rozsmarowujemy masę krówkową. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników.

Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w 1 litrze mleka, odstawiamy do wystudzenia.

Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy po 2-3 łyżki budyniu. Gdy masa budyniowa będzie gładka, przerywamy miksowanie i wykładamy masę na herbatniki.

Układamy kolejną warstwę herbatników.

Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody.

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier.  Do żelatyny dodajemy 2-3 łyżki ubitej śmietany i wlewamy ją powoli do kremówki, cały czas miksując.

Masę śmietanową wykładamy na herbatniki, wyrównujemy powierzchnię.

Posypujemy startą na grubych oczkach czekoladą.

Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny.

Można je zjeść od razu po przygotowaniu, ale po schłodzeniu ciasto lepiej się kroi, a herbatniki fajnie nasiąkają poszczególnymi masami.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 30 minut + czas chłodzenia

Koszt przygotowania: około 26,00 złotych

środa, 08 stycznia 2014, bernadettap
Komentarze
Gość: , *.sta.asta-net.com.pl
2014/01/09 19:46:43
A JAKI BUDYŃ? CHODZI O SMAK?
-
2014/01/10 06:35:33
Budyń może być waniliowy, śmietankowy, cytrynowy- w zasadzie to każdy. Aby ciasto było jak najbardziej podobne do 3 bit, dobrze jest jednak użyć śmietankowego lub waniliowego.

Pozdrawiam,
Bernadetta
-
Gość: Monbra, *.ssp.dialog.net.pl
2014/04/23 12:03:58
Zrobiłam! Przepyszne, ale 1 litr mleka to za dużo na 3 opakowania budyniu, po ostygnięciu zrobiła mi się woda, musiałam gotować jeszcze raz z 075l mleka. Dodałam też odrobinę alkoholu do masy i mniej cukru do bitej śmietany. Poza tym super ciasto.
-
2014/04/23 12:46:00
Monbra, cieszę się, że ciasto smakowało.

Litra mleka na 3 budynie (na 0,5 litra każdy) to nie jest za dużo. Zastanawia mnie, jak z budyniu po ostygnięciu mogła się wytrącić woda ? Jeśli trzymałaś go przez kilka dni, to tak się faktycznie mogło zdarzyć, ale nie dlatego, że było za dużo mleka, tylko dlatego, że budyń był nieświeży. Jeśli natomiast budyń był świeży i przygotowany wg moich proporcji, to nie ma opcji, żeby od razu po wystygnięciu wytrąciła się z niego woda.
Pozdrawiam,
Bernadetta
-
Gość: kitty8273, *.srem.net
2014/09/25 05:18:38
Czy zamiast żelatyny mogę użyć śmietan-fix? Jeśli tak, to w jakiej ilości?
-
2014/09/25 06:02:21
Kitty8273,

tak- możesz dać usztywniacz do śmietany, zamiast żelatyny, ale ciasto trzeba będzie zjeść max w ciągu 2 dni, a tak w lodówce może stać nawet 4. Usztywniacz jest zazwyczaj na 200 ml, więc na tę ilość śmietany daj 1,5-2 opakowania.

Pozdrawiam,
Bernadetta
-
Gość: , *.play-internet.pl
2017/04/13 20:35:05
Po dodaniu żelatyny, śmietana się zważyła!!!!!!!! Tragedia!
-
2017/04/14 13:21:22
Anonimie, stać się tak mogło tylko z jednego powodu- nie trzymałeś się przepisu. Gdybyś do żelatyny dodał 2-3 łyżki ubitej śmietany, aby wyrównać temperaturę, a następnie dodawał tę żelatynę powoli do śmietany, nie miał byś grudek, tylko piękną masę. Polecam więc trzymać się przepisów, a jeśli coś zmieniasz i się nie udaje- pretensje możesz mieć do siebie.
Pozdrawiam,
Bernadetta
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi