Blog > Komentarze do wpisu

Wołowina z warzywami i kaszą gryczaną z wolnowaru

Wcześniej wydawało mi się, że wolnowar nie jest mi do szczęścia potrzebny, ale od kiedy go mam stwierdziłam, że nikomu go nie oddam :) Przygotowywanie w nim posiłków to czysta przyjemność- wrzucam składniki, od czasu do czasu zamieszam i nie martwię się, że coś mi się przypali. 

Ugotowałam w nim już rosół, zrobiłam golonkę dla Męża (podobno pyszna wyszła) i karkówkę. Wołowina z warzywami i kaszą gryczaną, którą w nim przygotowałam, również była pyszna. Co prawda mięso musiałam wcześniej chwilę podsmażyć, ale zajęło mi to dosłownie 2 minuty, a później martwiłam się tylko, aby dodać poszczególne składniki. 

Uwielbiam takie jednogarnkowe dania, ale wcześniej rzadko je przygotowywałam, bo nie chciało mi się stać i co chwilę mieszać, aby nic się nie przypaliło. Teraz już nie mam takiej obawy, a dania wychodzą jeszcze bardziej aromatyczne.

1

Wołowina z warzywami i kaszą gryczaną z wolnowaru

 

Składniki:

35 dag wołowiny gulaszowej

1 średnia marchewka

1-2 puszki krojonych pomidorów (oczywiście lepsze będą świeże, ale zimą ciężko o dobre świeże pomidory)

2/3-1/2 szklanki kaszy gryczanej

2 średnie ziemniaki

30 dag różyczek brokułów

500 ml wywaru warzywnego

olej rzepakowy

3 ziarna ziela angielskiego

1 liść laurowy

2-3 łyżki soku z limonki

sól

pieprz czarny

pieprz młotkowany z kolendrą

 

Przygotowanie:

Wołowinę kroimy w niedużą kostkę. Marynujemy w 2-3 łyżkach oleju rzepakowego i soku z limonki, doprawiamy odrobiną pieprzu młotkowanego. Odstawiamy na godzinę.

Ziemniaki obieramy kroimy w niedużą kostkę. Obraną marchew przecinamy wzdłuż na ćwiartki, a następnie siekamy w talarki.

Podsmażoną wołowinę wrzucamy do wolnowaru z ziemniakami i marchewką. Dodajemy pomidory z puszki, ziele angielskie i liść laurowy. Ustawiamy wolnowar na "2" i gotujemy przez 30 minut.

Po tym czasie dodajemy opłukaną kaszę gryczaną, różyczki brokułów i wywar warzywny. Gotujemy do miękkości składników.

Doprawiamy solą, czarnym pieprzem i pieprzem młotkowanym z kolendrą.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 120 minut

Koszt przygotowania: około 25,00 złotych

sobota, 18 stycznia 2014, bernadettap
Komentarze
2014/01/18 04:44:14
Chętnie zrobiłabym takie dynie, tylko nie mam wolnowara :((
-
Gość: Gary, *.internetdsl.tpnet.pl
2014/01/18 09:22:26
Ja mam wolnowar (a właściwie to dwa) i wypróbuje ten przepis :)
-
2014/01/18 10:40:36
mniam, cudne zdjęcie, szkoda ze nei mam takiego urządzenia.
-
2014/01/18 14:56:32
Nie dość że wolnowar ;) to jeszcze mój pieprz z kolendrą ukochany :) mniam !
-
Gość: dora, *.naklo.vectranet.pl
2014/02/14 17:44:16
Danie fajne ,ale ile trzeba dac kaszy? pozdrawiam
-
2014/02/14 23:07:00
Dora, kaszy dajemy w zależności od upodobania- od 1/2 do 2/3 szklanki (takiej o pojemności 250 ml).

Pozdrawiam, Bernadetta
-
Gość: Tata 127859 , *.bb.sky.com
2016/12/31 16:53:37
Fajny przepis. Ale czas gotowania trzeba dużo zwiększyć. Wtedy rozpływa się mięsko
Pozdrawiam
-
2017/01/01 19:30:17
Tata127859, w przepisie wyraźnie jest wskazane, że gotujemy do miękkości składników :) 30 minut gotujemy samo mięso przed dodaniem kaszy, itd., a później do miękkości.
Pozdrawiam,
Bernadetta
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi