Blog > Komentarze do wpisu

Bakłażan zapiekany z kaszą jaglaną

W ostatnich dniach otrzymałam od Was wiele prósb o nowe przepisy na dania, które można zaserwować w Walentynki. Posiedziałam, podumałam i przygotowałam nowe propozycje, które mam nadzieję przypadną Wam do gustu tak jak mnie :)

Na danie główne poleca się więc bakłażan zapiekany z kaszą jaglaną- bez mięsa, ale bardzo syty, łatwy w przygotowaniu i pyszny. Gruszka miłości obowiązkowo musi się pojawić w menu na Dzień Zakochanych, więc serdecznie Wam ją polecam w tej formie.

Skończył mi się olej i już niechętnie zaczęłam się zbierać, aby pójść do sklepu, ale na szczęście przypomniałam sobie, że w lodówce miałam jeszcze smalczyk roślinny, który postanowiłam wykorzystać do przygotowania tego dania. 

1

Bakłażan zapiekany z kaszą jaglaną

 

Składniki dla 2 osób:

1 duży bakłażan

3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej 

1 kartonik lub puszka pomidorów krojonych

6-8 połówek suszonych pomidorów

6-8 plasterków sera pleśniowego

1 czubata łyżka smalczyku roślinnego z ziołami ogrodowymi

2 duże ząbki polskiego czosnku

1 mała cebula

szczypiorek

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną wsypujemy na drobne sitko, przelewamy wrzącą wodą.

Gotujemy na miękko zgodnie z przepisem na opakowaniu w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Hartujemy zimną wodą. 

Cebulę i czosnek obieramy i siekamy w drobną kostkę. 

Na patelni rozpuszczamy smalczyk roślinny, wrzucamy cebulę i czosnek. Ciągle mieszając, smażymy do chwili, aż warzywa lekko się przyrumienią.

Dodajemy pomidory z kartonika, gotujemy przez 4-5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

3/4 szklanki podsmażonych pomidorów dodajemy do kaszy jaglanej wraz z posiekanymi w drobną kostkę suszonymi pomidorami. 

Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Bakłażana przecinamy wzdłuż na pół. Z każdej połówki wydrążamy po 2-3 łyżki miąższu. Solimy i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie bakłażana wycieramy ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się charakterystycznej goryczki.

Połówki bakłażana układamy na papierze do pieczenia, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.

Po tym czasie we wgłębienia wkładamy doprawioną kaszę jaglaną z warzywami. Na skos układamy po 3-4 plasterki sera pleśniowego.

Pieczemy jeszcze 20 minut.

Po upieczeniu nakładamy połówki bakłażana na talerze i między plasterki sera pleśniowego nakładamy pozostałe pomidory z cebulką i czosnkiem.

Posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 30 minut + czas pieczenia

Koszt przygotowania: około 15,00 złotych

 

 

 

niedziela, 09 lutego 2014, bernadettap

Komentarze
2014/02/09 10:56:23
wlasnie czegos takiego na dzis szukalam :)
-
2014/02/09 12:40:27
Smaczny przepis. Lubię bardzo bakłażany :)
Przepisy













Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Blogi



Smaczneblogi.pl