Blog > Komentarze do wpisu

Chipsy z marchewki

O tym, że gotowe chipsy nie należą do zdrowych, wie chyba każdy. Niestety nie wszyscy potrafią się bez nich obyć. Doskonałą alternatywę dla gotowców stanowią zdrowe chipsy z marchewki, przygotowane w domu. Mogą je jeść zarówno dorośli, jak i dzieci, choć jeśli będą je pałaszować maluchy, polecam przygotować je bez żadnych przypraw, tylko obtoczone w oleju. 

1

Chipsy z marchewki

 

Składniki:

2 duże marchewki

3 łyżki oleju rzepakowego

sól morska

ostra mieszanka przypraw

 

Przygotowanie:

Marchew obieramy i kroimy w bardzo cienkie równe plasterki (ja pokroiłam je krajalnicą do warzyw). 

Do oleju dodajemy szczyptę soli i ostrą mieszankę przypraw (3-4 przekręcenia młynkiem). Zamiast ostrej mieszanki przypraw możemy dodać 1/4 płaskiej łyżeczki ostrej papryki. Mieszamy, zalewamy marchewkę. Jeśli chipsy zamierzamy podać dzieciom, marchewkę zalewamy tylko olejem- bez żadnych przypraw. Bardzo dokładnie mieszamy, aby każdy plasterek pokrył się olejem i przyprawami.

Talarki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, jeden obok drugiego- tak, aby plasterki nie nachodziły na siebie.

Pieczemy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Po upieczeniu ściągamy na kratkę i zostawiamy do wystudzenia.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 30 minut

Koszt przygotowania: około 1,50 zł

czwartek, 13 marca 2014, bernadettap
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi