Blog > Komentarze do wpisu

Pałki z kurczaka z wolnowaru

Odkąd mam wolnowar, używam go dosyć często, gdyż jest tak bezproblemowy w obsłudze i ułatwia przygotowanie wielu dań, a do tego czerpie o wiele mniej energii, niż np. piekarnik czy kuchenka. Zazwyczaj nie zastanawiam się więc czy przygotować mięso w piekarniu, czy też w wolnowarze i czy rosół ugotować tradycyjną metodą, czy też przy użyciu tego urządzenia. No chyba, że mamy gości, to wtedy jestem zmuszona korzystać z tradycyjnych metod, gdyż wolnowar jest stosunkowo mały.

W weekend przygotowałąm pałki z kurczaka z wolnowara- zamarynowałam, wrzuciłam do urządzenia i po dwóch godzinach mieliśmy pyszne i soczyste mięso do obiadu. Przez ten czas zajrzałam do nich tylko raz, dosłownie na 5 sekund. Do tego lekka surówka i pyszny obiad gotowy. 

Polecam Wam również roladę z karkówki z wolnowaru oraz wołowinę z warzywami i kaszą. Niedługo też chyba wrzucę Wam przepis na rosół z wolnowaru, bo odkąd napomknęłam o tym, że go gotuję na fb, często o niego prosicie :)

1

Pałki z kurczaka z wolnowaru 

Składniki:

9-10 pałek z kurczaka

5 łyżek oleju rzepakowego

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka białego octu winnego

2 łyżki płynnego miodu (u mnie tymiankowy)

1/3 łyżeczki soli

1 płaska łyżeczka chili

 

Przygotowanie:

Do oleju dodajemy miód, sos sojowy, ocet winny, sól i chili. Dokładnie mieszamy.

Pałki z kurczaka oczyszczamy, dokładnie płuczemy, osuszamy z nadmiaru wody. Zalewamy marynatą i wkładamy do lodówki na 8-12 godzin. W tym czasie pałki kilka razy mieszamy, aby dokładnie się zamarynowały. 

Mięso wkładamy do wolnowaru, ustawiamy urządzenie na "2", a więc wyższy tryb mocy i gotujemy przez 2 godziny. 

Po tym czasie sprawdzamy, czy mięso jest już wystarczająco miękkie. Jeśli wcześniej skórka zacznie pękać przy "kostkach", sprawdźcie stopień wysmażenia, gdyż jest wielce prawdopodobne, iż pałki są już gotowe.

Pałki z kurczaka podajemy z ulubionymi dodatkami- u mnie z lekką surówką.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 10 minut + czas marynowania i gotowania

Koszt przygotowania: około 10,00 złotych

poniedziałek, 24 marca 2014, bernadettap
Komentarze
2014/03/24 11:01:33
Lubię takie jedzonko ;) Narobiłaś mi smaku :)
-
2018/12/06 09:46:59
Czy do wolnowaru wkładamy mięso razem z marynatą?
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi