Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto bez pieczenia

Robiąc na Święta mazurka, sernik, babkę i tort dla Małej, w ostatniej chwili wpadł mi do głowy pomysł przygotowania jeszcze jednego smakołyku, a mianowicie ciasta bez pieczenia z truskawkami oraz bakaliami nasączonymi w alkoholu. Do tego herbatniki, konfitura morelowa oraz dżem porzeczkowy i wyszło mi mega smaczne ciasto ! Alkohol zostawił tylko delikatną nutkę, a herbatniki przez noc spędzoną w lodówce idealnie nasiąkły. 

Z całą odpowiedzialnością mogę Wam powiedzieć, że to jedno z najlepszych ciast bez pieczenia, jakie kiedykolwiek jadłam.

1

Ciasto bez pieczenia

 

Składniki:

25 dag herbatników

6 łyżek dżemu porzeczkowego (u mnie z czerwonych i czarnych porzeczek)

400 ml śmietany 30 %

20 dag mieszanych bakalii (u mnie po 10 dag mieszanki rodzynek, żurawiny, miechunki i jagód goji oraz prażonych orzechów laskowych, nerkowca i migdałów)

100 ml likieru truskawkowo- limonkowego

30 dag truskawek (mogą być mrożone)

4 łyżki konfitury morelowej

4 czubate łyżki cukru

3 czubate łyżki żelatyny

 

Przygotowanie:

Kwadratową formę o wymiarach 24x24 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) wykładamy folią aluminiową. 

Na dnie układamy warstwę herbatników, które smarujemy dżemem porzeczkowym. Od razu przykrywamy kolejną warstwą herbatników. 

1 czubatą łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 80 ml wrzącej wody.

200 ml śmietany ubijamy na sztywno, dodając pod koniec 1 czubatą łyżkę cukru. 2 łyżki śmietany dodajemy do rozpuszczonej żelatyny, dokładnie mieszamy, aby wyrównać temperaturę. Śmietanę miksujemy jeszcze chwilę na wolnych obrotach, dodając do niej rozpuszczoną żelatynę.

Masę od razu wykładamy na herbatniki. Przykrywamy kolejną porcją ciastek, którą smarujemy konfiturą morelową.

Prażone orzechy i migdały drobno siekamy. Dodajemy pozostałe bakalie, zalewamy likierem, odstawiamy do 30 minut.

W 80 ml wrzącej wody rozpuszczamy kolejną czubatą łyżkę żelatyny.

Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając 1 czubatą łyżkę cukru. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki śmietany, mieszamy, a następnie wlewamy partiami do ubitej śmietany, mieszając dokładnie.

Śmietanę dodajemy do bakalii z likierem i dokładnie mieszamy. Gdy masa zacznie gęstnieć, wykładamy ją do formy, wkładamy do lodówki do stężenia.

Truskawki dokładnie płuczemy, usuwamy szypułki. Miksujemy na gładką masę z 2 czubatymi łyżkami cukru (jeśli używamy mrożone truskawki, po prostu odstawiamy je do rozmrożenia, a następnie miksujemy).

1 czubatą łyżkę żelatyny rozpuszamy w 100 ml wody. Dodajemy do zblendowanych truskawek, dokładnie mieszamy. 

Gdy truskawki zaczną zastygać, wykładamy je do formy. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 40 minut

Koszt przygotowania: około 22,00 złotych

czwartek, 24 kwietnia 2014, bernadettap
Komentarze
Gość: smerfetka 79, *.ennet.pl
2014/04/24 10:16:34
To poszalalas;) ale wygląda znakomicie. I najlepsze życzenia dla Twojej córci
-
2014/04/24 11:16:04
Marlenko, dziękuję- w imieniu swoim i Julci :)
-
2014/04/24 19:29:32
ojej, świetny pomysł! przepis zapisany!
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi