Blog > Komentarze do wpisu

Mazurek wielkanocny Ewy Wachowicz

Przepis na mazurek wielkanocny Ewy Wachowicz chciałam wypróbować już dawno, ale wstrzymywało mnie przede wszystkim to, że nie mogłam go do końca zrozumieć. Wg przepisu żółtka należy "ugotować na sitku nad gorącą wodą". Myślę sobie, ale jak, że co ? Kogo się nie pytałam, nikt nie wiedział, co autor/ autorka miała na myśli. Postanowiłam w końcu dodać do ciasta po prostu ugotowane w tradycyjny sposób żółtka, tak jak z reguły dodaje się je do mazurków. Okazało się jednak, że ciasto jest zbyt sypkie i nie chce się kleić. Po dodaniu jednego surowego żółtka wszystko było jednak okey, więc poniżej podaję Wam przepis uwzględniający wszystkie moje modyfikacje.

Kruche ciasto, waniliowa polewa z bakaliami oraz domowy kajmak stworzyły naprawdę smaczne połączenie. Zmniejszyłam trochę ilość cukru oraz konfitury, ale mazurek i tak był wystarczająco słodki (a nawet mega słodki, ale taki już urok mazurków).

Można go oczywiście przygotować w jednej dużej formie, zamiast kilku małych, ale ja osobiście lubię takie mniejsze, gdyż można je bez problemu położyć na wielkanocnym stole.

1

Mazurek wielkanocny Ewy Wachowicz

 

Składniki na ciasto:

30 dag mąki

6 dag cukru pudru

3 żółtka ugotowane na twardo

1 surowe żółtko

15 dag masła 82 %

 

Składniki na polewę:

1 jajko

1 żółtko

5 dag mielonych migdałów

5 dag cukru pudru

7 dag masła

3 dag bułki tartej

sok z połowy dużej cytryny

1 czubata łyżka cukru waniliowego

 

Składniki na kajmak:

25 dag cukru pudru

350 ml mleka 2 %

2-3 dag masła 

1 laska wanilii

 

Dodatkowo:

30 dag mieszanych owoców suszonych (u mnie po 15 dag mieszanki rodzynek, żurawini, jagód goji i miechunki oraz prażonych orzechów laskowych, nerkowca i migdałów

70 ml wiśniówki 

6 łyżek konfitury brzoskwiniowej

migdały, gorzka czekolada i kolorowe posypki do dekoracji

 

Przygotowanie ciasta:

Zanim zabierzemy się za przygotowanie ciasta, siekamy bakalie na drobniejsze kawałki i zalewany je wiśniówką, odstawiamy do nasączenia.

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem. 

Dodajemy pokrojone w kostkę schłodzone masło, łączymy składniki przy pomocy siekacza do ciasta.

Dodajemy drobno pokruszone żółtka ugotowanych jaj oraz surowe żółtko i energicznie zagniatamy ciasto.

Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30-40 minut.

Po tym czasie wylepiamy ciastem spód i boki 5-6 foremek do mini tart lub 1 dużą (np. prostokątną 23x33cm), wysmarowane tłuszczem.

Spód ciasta nakłówamy widelcem.

Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

 

Przygotowanie polewy:

Cukier puder mieszamy z bułką tartą, cukrem waniliowym oraz mielonymi migdałami.

Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, odstawiamy do wystudzenia.

Do żółtka dodajemy całe jajko i ciągle miksując, dodajemy partiami zmieszane sypkie składniki, masło oraz sok z cytryny.

Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, smarujemy konfiturą, wykładamy na nie nasączone w alkoholu bakalie i zalewamy polewą.

Pieczemy jeszcze około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

 

Przygotowanie kajmaku:

Mleko podgrzewamy, dodajemy cukier oraz ziarenka wydrążone z laski wanilii.

Gotujemy na wolnym ogniu do czasu aż masa mocno zgęstnieje (około 30-40 minut, ale należy pamiętać o tym aby raz na 2-3 minuty bardzo dokładnie zamieszać wszystkie składniki). Ściągamy garnek z ognia, dodajemy masło i dokładnie mieszamy.

Upieczone mazurki wyciągamy z piekarnika i po krótkim ostudzeniu, zalewamy kajmakiem.

Gdy kajmak zastygnie, dekorujemy według uznania.

1

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

 

sobota, 12 kwietnia 2014, bernadettap
Komentarze
2014/04/12 12:28:52
O, właśnie takiego mazurka szukałam:)
-
2014/04/12 13:16:31
Cieszę się, że w porę przyszłam z pomocą :)
-
2014/04/12 14:51:01
piękne dekoracje!
-
2014/04/12 16:53:29
Zapis o tym żółtku rzeczywiście dosyć tajemniczy. Fajnie jednak, że w końcu udało ci się jakoś i tak wykonać te mazurki :)
-
2014/04/12 18:56:22
Jakież one śliczne! Pięknie udekorowane :) Z tym jajkiem to faktycznie zagadka ;)
-
2014/04/12 20:44:18
Bardzo fajny mazurek, bardzo lubię przepisy pani Ewy ;)
-
Gość: jaro, *.centertel.pl
2014/04/14 14:58:51
przepisy pani Ewy bardzo dziwaczne
-
2014/04/14 15:13:17
Jaro, przepisy Pani Ewy są fajne (przynajmniej te, które wypróbowałam), ale niekiedy faktycznie ciężko zrozumieć o co chodzi :)
-
Gość: elzbiet.markocka@yahoo.pl, *.165.enf.pl
2014/04/17 17:00:31
Robie własnie ten mazurek, ale nie wiem gdzie wstawić marmolade (6 łyżek), bo autorka o niej zapomniała :)
-
2014/04/17 17:11:50
Witam serdecznie,

faktycznie, skleroza nie boli :-P Marmoladę nakładamy na podpieczone ciasto przed wyłożeniem bakalii. Jak wrócę do domu, to edytuję przepis, bo na komórce niestety nie mogę.

Pozdrawiam,
Bernadetta
-
Gość: elzbiet.markocka@yahoo.pl, *.165.enf.pl
2014/04/17 20:40:01
A jak już wylożyłam bakalie, a nie myśląc, zastosowałam się do przepisu,to co?
Mozna przezd kajmakiem, czy sobie podarować ?
-
2014/04/17 20:58:39
Można trochę dodać przed kajmakiem, ale wtedy najlepiej tylko lekko posmarować 3-4 łyżkami, a można też zrezygnować, będą ciut mniej słodkie :)
-
Gość: elzbiet.markocka@yahoo.pl, *.165.enf.pl
2014/04/17 21:05:36
Dodałam, rozmiękczyło trochę ciasto stwardniałe w czasie nabożeństwa Wielkoczwartkowego.
Słodkich Świat :))
-
Gość: elzbiet.markocka@yahoo.pl, *.165.enf.pl
2014/04/17 21:21:15
To masło do kajmaku, to rozumiem, tez sie dodaje ?
-
2014/04/17 21:32:13
Dziękuję bardzo i również życzę słodkich Świąt :) A masełko dodajemy do kajmaku na sam koniec, choć trochę dietetyczniej byłoby bez niego :P
-
Gość: Makusia, *.range86-178.btcentralplus.com
2014/04/19 14:10:56
Z tymi zoltkami to moze bardziej kapiel wodna? Moja mama kiedys robila ciasto biszkoptowe w misce nad garnkiem z goraca woda. A nie mozna napisac do Pani Ewy prosby o wytlumaczenie tego? A mazurki wygladaja pieknie. Wesolych Swiat.
-
Gość: , *.net013-g1.isko.net.pl
2014/04/19 15:21:59
Ale co kurna zrobić z tym masłem w polewie ?
-
2014/04/19 15:49:27
Masło rozpuszczamy, studzimy i dodajemy partiami do jajka ubitego z żółtkiem, sypkimi składnikami i sokiem z cytryny.
-
2014/04/19 15:53:11
Makusia,
ciasto biszkoptowe często się robi, ubijając jajka w misce nad gorącą wodą, ale do mazurków przygotowuje się z reguły ciasto kruche. A ciasto jest wtedy kruche, gdy składniki są wyrobione szybko oraz energicznie i nie są ocieplone. Pewnie bym napisała do Pani Ewy, gdybym miała do niej jakiś kontakt, a tak musiałam zdać się na intuicję i wyszło pysznie :)
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi