Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka z selerem konserwowym i ananasem

Dziś mały misz masz dla Was, który wielu może się wydawać z lekka dziwny. W sumie, gdy tak dodawałam kolejne składniki, sama bałam się, czy fantazja aby za bardzo mnie nie poniosła, ale okazało się, że sałatka z selerem konserwowym i ananasem wyszła pyszna. Na pozór dziwne połączenie wytrawnych składników, a więc szynki, kukurydzy, selera konserwowego i jajka z dodatkami używanymi głównie do deserów czyli orzechów włoskich, ananasa i suszonej żurawiny, okazuje się niezwykle smaczne. 

Ta sałatka idealnie sprawdzi się na wszelkie imprezy rodzinne oraz w gronie znajomych, a także na kolację w środku tygodnia.

1

Sałatka z selerem konserwowym i ananasem

 

Składniki:

1 słoik selera konserwowego

30 dag szynki drobiowej

3 jajka ugotowane na twardo

1 puszka kukurydzy

1/2 puszki ananasa

5 dag orzechów włoskich

5 dag żurawiny suszonej

4 łyżki majonezu Winiary

10 łyżek syropu z ananasa

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Seler i kukurydzę odsączamy z zalewy. Jajka obieramy, kroimy w drobną kostkę.

Ananasa i orzechy drobno siekamy.

Szynkę kroimy w kostkę o takiej wielkości, jak jajka.

Do majonezu dodajemy syrop z ananasa, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.

W przezroczystej misce układamy kolejno: szynkę, seler konserwowy, jajka oraz 2/3 kukurydzy.

Polewamy sosem majonezowo- ananasowym.

Posypujemy resztą kukurydzy, ananasem, orzechami i żurawiną.

Sałatkę podajemy lekko schłodzoną.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 15 minut

Koszt przygotowania: około 20,00 złotych

niedziela, 27 kwietnia 2014, bernadettap
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi