Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka na biszkopcie z ptasim mleczkiem

Wczoraj były moje imieniny, a że w takie dni lubię najbliższych i znajomych częstować jakimiś domowymi słodkościami, to Wam również (z malutkim opóźnieniem) postanowiłam podrzucić wirtualny kawałek ciasta, które wykombinowałam ostatnio dla kolegów z pracy. Lekki puszysty biszkopt kawowy, jabłka z galaretką i ptasie mleczko tworzą trio niezwykle wdzięczne.

 

Szarlotka na biszkopcie z ptasim mleczkiem, to ciasto, które można jeść bez większych wyrzutów sumienia i które polecam nie tylko na spotkania w gronie rodzinnym lub ze znajomymi, ale i z filiżanką kawy w domowym zaciszu. 

1 

Szarlotka na biszkopcie z ptasim mleczkiem

 

Składniki na biszkopt:

4 jajka

2/3 szklanki mąki tortowej

2/3 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej

 

Składniki na masę jabłkową:

1 kg jabłek (u mnie lobo)

200 ml wrzącej wody

3-4 łyżki cukru

1 żółta galaretka

 

Składniki na ptasie mleczko

200 ml śmietany 30 %

125 ml wrzącej wody

1 czerwona galaretka

1-2 łyżki cukru

 

Dodatkowo:

gorzka czekolada

tłuszcz i krupczatka lub bułka tarta do formy

 

Przygotowanie biszkoptu:

Spód formy o wymiarach 20x30 cm smarujemy masłem i obsypujemy krupczatką lub bułką tartą.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito.

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno, dodając pod koniec partiami cukier, a następnie żółtka oraz kawę rozpuszczalną. 

Gdy masa będzie sztywna, dodajemy po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

Masę przekładamy do formy do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię.

Pieczemy 20- 25 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 160 stopni.

Po upieczeniu wyciągamy biszkopt z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Kroimy na 2 blaty. 

Blachę myjemy, osuszamy i wykładamy folią aluminiową.

 

Przygotowanie masy jabłkowej:

Jabka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier i dusimy przez 5 minut na średnim ogniu pod przykryciem.

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dodajemy do jabłek, dokładnie mieszamy. Gdy masa ostygnie i zacznie gęstnieć, wylewamy ją na jeden blat biszkoptu ułożony w blaszce (najlepiej na spodni, odwrócony "do góry nogami"). 

Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta, wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

 

Przygotowanie ptasiego mleczka:

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy.

Gdy galaretka zacznie tężeć (a stanie się to dosyć szybko), ubijamy na sztywno śmietanę, dodając pod koniec cukier, a następnie tężejącą galaretką.

Ptasie mleczko wykładamy na biszkopt.

Posypujemy startą na grubych oczkach czekoladą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Koszt przygotowania: około 15,00 złotych

czwartek, 17 kwietnia 2014, bernadettap
Komentarze
2014/04/17 13:26:17
Ależ to ciasto apetycznie wygląda. Szkoda tylko, że nie posiadam takowych zdolności. Psuje nawet najprostsze ciasto. Zazdroszczę talentu. Serdecznie pozdrawiam
-
2014/04/17 14:45:31
Madrasylwia81, dziękuję :) Nie poddawaj się i spróbuj przygotować to ciacho, bo naprawdę jest łatwe, a pyszne :)
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi