Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto z rabarbarem bez pieczenia

Jeszcze kilka lat temu rabarbar był warzywem dosyć niedocenianym. Na szczęście z roku na rok możemy obserwować jego rosnącą popularność, choć trochę dziwi mnie, że jest on używany głównie do wypieków. Przecież można przygotować pyszne ciasto z rabarbarem bez pieczenia czy użyć go do dań wytrawnych. A, że w tym roku możemy się nim cieszyć wyjątkowo szybko, to dziś kolejna propozycja z jego wykorzystanie.

1 

Ciasto z rabarbarem bez pieczenia 

 

Składniki:

herbatniki (około 30 dag)

50 dag rabarbaru

400 ml śmietany 30 %

1 galaretka truskawkowa

200 ml wrzącej wody

6 czubatych łyżek cukru

4 czubate łyżki dżemu porzeczkowego

2 łyżeczki cukru waniliowego

1 czubata łyżka żelatyny

4 łyżki musu z marakui lub brzoskwini (mogą być zmiksowane brzoskwinie z puszki)

1 kostka gorzkiej czekolady

1 

Przygotowanie:

Rabarbar obieramy, kroimy na około 1 cm kawałki. Zasypujemy 3 czubatymi łyżkami cukru, dodajemy 3-4 łyżki wody i dusimy na wolnym ogniu około 5-7 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

Kwadratową formę o boku 24-26 cm wykładamy folią aluminiową. Na dnie układamy warstwę herbatników, które smarujemy dżemem. Przykrywamy kolejną warstwę herbatników.

Galaretkę dokładnie rozprowadzamy w 150 ml wrzącej wody, studzimy.

200 ml śmietany ubijamy na sztywno, dodając pod koniec połowę pozostałego cukru oraz galaretkę. Gdy masa będzie dokładnie wymieszana, dodajemy wystudzony rabarbar (bez soku, który się z niego wytrącił) i odstawiamy do czasu aż śmietana zacznie tężeć. 

Masę dokładnie mieszamy i wykładamy do formy. Od razu przykrywamy kolejną warstwą herbatników. 

Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w 50 ml wrzącej wody, studzimy.

Resztę śmietany ubijamy na sztywno, dodając pod koniec resztę cukru oraz cukier waniliowy i żelatynę. Od razu nakładamy na herbatniki. Wkładamy do lodówki do stężenia.

Na ciasto nakładamy mus z marakui lub brzoskwini i posypujemy startą czekoladą.

 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 50 minut + czas tężenia

Koszt przygotowania: około 12,00-13,00 złotych

 

niedziela, 04 maja 2014, bernadettap
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi