Blog > Komentarze do wpisu

Kaczka pieczona w pomarańczach

Kaczka pieczona w pomarańczach- klasyka gatunku, której przygotowanie jest banalnie proste, a efekt wykwintny i bardzo smaczny. Kaczkę polecam podać z paloną kaszą gryczaną zmieszaną z wyfiletowaną pomarańczą oraz aronią z jabłkiem.

Polecam nie tylko na niedzielny obiad, czy przyjęcie rodzinne, ale i wtedy, gdy po prostu będziecie mieć trochę więcej czasu na przygotowanie posiłku.

1

Kaczka pieczona w pomarańczach

 

Składniki:

1 kaczka około 3 kg

4 duże pomarańcze

100 ml białego wytrawnego wina

1 czubata łyżka mielonego imbiru

1 płaska łyżeczka soli

1/3 łyżeczki pieprzu mielonego

 

Przygotowanie:

Kaczkę dokładnie oczyszczamy, usuwamy wszystkie włoski, dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. 

Nacieramy dokładnie solą oraz imbirem zmieszanym z pieprzem. 

Pomarańcze parzymy wrzątkiem. Z trzech wyciskamy sok, ale niezbyt dokładnie, aby przy skórkach pozostało trochę miąższu.

Skórki pomarańczy kroimy na mniejsze kawałki, którymi faszerujemy kaczkę. Nacięcie spinamy wykałaczkami. 

Sok mieszamy z białym winem.

Kaczkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pół godziny. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i polewamy mięso 1/4 wina zmieszanego z sokiem. Czynność powtarzamy co 20 minut.

Kaczkę trzymamy w piekarniku jeszcze mniej więcej 75-90 minut, podlewając co 20 minut płynem, który wytworzy się z jej pieczenia. Pół godziny przed kończem pieczenia obkładamy kaczkę pokrojoną w plastry ostatnią pomarańczą.

W razie potrzeby przykrywamy kaczkę folią aluminiową, aby za bardzo się nie przypiekła.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 3 godzin

sobota, 24 maja 2014, bernadettap
Tagi: drób obiad
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi