Blog > Komentarze do wpisu

Rosół z wolnowaru

Wiem, że przepis na rosół z wolnowaru obiecywałam Wam już dawno, ale zupełnie zapomniałam i przypomniały mi o nim maile, które otrzymałam w ostatnim czasie. A, że taki rosół gotuję bardzo często, bo albo je go Mała, albo goście, albo po prostu wykorzystuję go do innych zup, risotto czy wszelkich dań, do których potrzebuję wywaru, to w końcu udało mi się zrobić mu zdjęcie. 

Przygotowanie tego rosołu jest banalnie proste, a jednocześnie małym wysiłkiem otrzymacie zupę, która zasmakuje każdemu. Esencjonalna, bez zbędnych dodatków i klarowna. 

 1

Rosół z wolnowaru


Składniki:

6 skrzydełek

20 dag wołowiny

2 średnie marchewki

1 średnia pietruszka

10 cm kawałek białej części pora

10 dag selera

3-4 liście laurowe

8 ziaren ziela angielskiego

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Skrzydełka oczyszczamy, płuczemy dokładnie. Umieszczamy w wolnowarze.

Dodajemy umytą wołowinę oraz obrane, umyte i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa.

Wlewamy tyle wody, aby tylko przykryć warzywa i mięso. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy pokrywką.

Włączamy wolnowar na 2, a po godzinie zmniejszamy na 1 i gotujemy rosół przez kolejne 9-10 godzin. 

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Podajemy z cienkim makaronem.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Czas przygotowania: około 15 minut + czas gotowania

Koszt przygotowania: około 14,00 złotych

środa, 04 czerwca 2014, bernadettap
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi