Blog > Komentarze do wpisu

Pianka malinowa z galaretką/ ciasto z malinami bez pieczenia

Takie ciacho zrobiłam w weekend na grilla do Rodzinki Krzyśka. Pianka malinowa z galaretką, czy jak kto woli ciasto z malinami bez pieczenia, zrobiła furorę wśród małych i dużych. I muszę przyznać, że naprawdę wyszła mi bardzo smaczna kombinacja. Trochę się bałam, że szybko "popłynie" w taką pogodę, ale przetrzymywanie jej w lodówce i podawanie od razu przed jedzeniem, załatwiło sprawę.  

1

Pianka malinowa z galaretką

 

Składniki:

1 litr śmietany 30 %

50 dag sera mascarpone

3 galaretki malinowe Winiary

60 dag niedużych malin

5 łyżek cukru

1 czubata łyżka żelatyny

sok z 1/2 limonki

50 ml niegazowanej wody

1,5 paczki okrągłych biszkoptów

 

Polewa:

10 dag gorzkiej czekolady

1 łyżka masła

40-50 ml mleka 2 %

 

 

Przygotowanie:

Dwie foremki do ciasta o wymiarach 24x28 cm (lub jedną dużą o wymiarach 24 x 40 cm) wykładamy folią aluminiową.

Na dnie układamy okrągłe biszkopty. 

Sok z limonki mieszamy z wodą i skrapiamy nim biszkopty.

 

Maliny płuczemy, odsączamy na sicie.

Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wrzącej wody. 

500 ml śmietany ubijamy na sztywno, dodając pod koniec 3 łyżki cukru oraz połowę sera mascarpone. Łyżkę masy dodajemy do żelatyny, wlewamy do śmietany i dokładnie miksujemy.

Masę rozkładamy równomiernie na biszkoptach, wyrównujemy powierzchnię. W masę śmietanową wbijamy delikatnie i równomiernie maliny. Wstawiamy do lodówki.

Dwie galaretki rozpuszczamy w 750- 800 ml wrzącej wody. Gdy zacznie tężeć, wlewamy ją delikatnie na masę z malinamy. Foremki ponownie wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Ostatnią galaretkę rozpuszczamy w 100- 150 ml wrzącej wody. Odstawiamy w chłodne miejsce, a gdy zacznie tężeć, ubijamy na sztywno pozostałe 500 ml śmietany. Pod koniec ubijania dodajemy pozostałe 2 łyżki cukru, resztę sera mascarpone oraz tężęjącą galaretkę.

Masę wykładamy na galaretkę. Wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny.

Do niedużej miseczki wrzucamy połamaną na małe kawałki czekoladę. Dodajemy masło oraz mleko. Dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Polewamy zastyniętą masę śmietanową. Wstawiamy jeszcze na co najmniej 30 minut do lodówki.

Ciasto wyciągamy z lodówki bezpośrednio przed jedzeniem.

1

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

W malinowym chrusniaku IV

wtorek, 29 lipca 2014, bernadettap
Komentarze
2014/07/29 08:32:35
Wygląda imponująco:)
-
2014/07/29 10:41:40
Wygląda świetnie! Idealnie równa kosteczka. Mniam :)
-
2014/07/29 17:00:17
Wygląda bosko! Kusi już samym wzrokiem już nie wspomnę pewnie, że w smaku też :)
-
2014/07/30 22:47:52
Wygląda wspaniale, tak letnio i elegancko :)
-
2014/08/02 10:51:04
Mmm, od tak dawna mam ochotę na takie lekkie ciacho... zabiorę sobie od Ciebie kawałeczek, bo ja pewnie się nie zbiorę, żeby cokolwiek upiec :p
-
Gość: , *.cpe.net.cable.rogers.com
2016/06/14 00:50:45
Zrobilam ciasto wczoraj bylo pyszne wszystkim smakowalo. Na spod tylko upieklam biszkopt , bo zapomnialam kupic biszkopty. Jednak, ostatnia wartwa ciasta wyszla mi rozowego koloru po wlaniu malinowej galaretki, a tu ostatnia warstwa jest jasna, nie rozumiem wiec dlaczego mnie wyszla rozowa skoro szlam wedlug przepisu. Czy to ciasto na zdjeciu jest robione wedlug tego przepisu podanego?
-
2016/06/14 18:17:02
Cieszę się, że ciasto smakowało. Oczywiście, wszystkie zdjęcia obrazują moje przepisy i są przeze mnie wykonywane. Nie wiem czemu ostatnia warstwa wyszła Pani różowa, u mnie jest to zawsze bardzo blady róż. Tu jest tylko 1 galaretka rozpuszczona w 100-150 ml wody, 500 ml ubitej śmietany i 250 g sera. Objętościowo wychodzi więc spokojnie 5-6 szklanek masy. A może za słabo ubiła Pani śmietanę, albo dodała płynną galaretkę, zamiast tężejącej ?
-
Gość: Aneram, *.cpe.net.cable.rogers.com
2016/06/15 15:04:26
Tak i tu jest chyba odpowiedz dodalam lejaca, bo musialam wyjsc i nie mialam czasu na pilnowanie czy tezeje czy nie :). Nastepnym razem wrzuce tezejaca pewnie to byl ten powod,ze moja gora zrobila sie rozowa. Dziekuje za odpowiedz.
-
Gość: deimonms, 193.59.75.*
2017/01/22 22:57:15
Dlugo sie robi ale warto :) ciacho wychodzi rewelacyjne :) Polecam
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi