Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka tabbouleh

Kiedy jest tak gorąco, jak od kilku ładnych dni, totalnie nie chce się gotować, a przecież jeść trzeba. Abyśmy nie byli skazani na nudne kanapki czy gotowce odgrzewane w mikrofalówce, proponuję przygotować sałatkę z kuskusem. Sałatka tabbouleh, inaczej zwana sałatką alpejską jest bardzo prosta w przygotowaniu, szybka, pożywna i co najważniejsze- smaczna.

Z podanych składników wychodzi 5 dużych porcji, więc możecie albo zmniejszyć proporcje, albo zabrać ze sobą sałatkę do pracy i zjeść na lunch. To ostatnie rozwiązanie bardzo Wam polecam, gsyż w taki upał nie ma nic lepszego, niż zimna sałatka tabbouleh prosto z lodówki :)

1 

Sałatka tabbouleh 

Składniki:

35 dag razowego kuskusu

1 duża czerwona papryka

3 średnie dojrzałe pomidory

6 średnich ogórków gruntowych

2 cytryny

pęczek natki pietruszki

3 łyżki mięty

7-8 łyżek oliwy z oliwek

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Kuksus przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy.

Warzywa dokładnie myjemy. Ogórki obieramy ze skórki, z papryki usuwamy gniazda nasienne.

Pomidory, ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki i miętę drobno siekamy.

Warzywa i zioła dodajemy do kuskusu. Wlewamy oliwę z oliwek oraz sok z obu cytryn.

Sałatkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Chłodzimy w lodówce przez co najmniej kilka godzin. 

1 

1

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

czwartek, 31 lipca 2014, bernadettap
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi