Blog > Komentarze do wpisu

Koktajl malinowo- jeżynowy

Gdy byłam dzieckiem, nigdy nie narzekałam na brak jeżyn. Wystarczyło na kilka dni pojechać do Babci, a później przejść się do lasu lub nad łąkę i w kilka chwil można ich było zerwać całą masę. Teraz niestety nie ma czasu na takie wypady, a poza tym w naszych okolicach jeżyny rzadko kiedy rosną dziko.

W weekend pojechaliśmy jednak w odwiedziny do znajomych i jaka byłam szczęśliwa, gdy na krzaczku ujrzałam cudne dojrzałe jeżyny. To, co udało mi się zerwać, od razu wylądowało w buzi. Następnego dnia na targu dostałam jednak mały koszyczek jeżyn, z których początkowo planowałam zrobić jakieś ciasto. Szybko sobie jednak przypomniałam, że w lodówce czekają dojrzałe borówki, a aż tyle słodkości byśmy od razu nie zjedli. Oprócz tarty bez pieczenia zrobiłam więc koktajl malinowo- jeżynowy. Pyszny, lekko kwaskowaty, dostarczający mnóstwo witamin.

1

Koktajl malinowo- jeżynowy

 

Składniki:

25 dag dojrzałych jeżyn

25 dag dojrzałych malin

400 ml kefiru lub zsiadłego mleka

cukier

 

Przygotowanie:

Maliny i jeżyny przebieramy, dokładnie płuczemy.

Wrzucamy do pojemnika blendera lub malaksera i miksujemy dokładnie.

Wlewamy kefir lub zsiadłe mleko i dokładnie mieszamy.

Doprawiamy do smaku cukrem.

Koktajl najlepiej smakuje schłodzony, więc można albo wstawić go do lodówki na godzinę- półtorej, albo użyć do jego przygotowania schłodzonego nabiału.

Koktajl przygotowany ze świeżych składników może stać w lodówce 2 dni.

1

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

czwartek, 21 sierpnia 2014, bernadettap
Komentarze
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/08/21 12:37:17
Pyszny koktajl!!!
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi