Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka z ogórków na zimę

Co roku robię na zimę do słoików kilka sałatek z ogórków. W tym naszą ulubioną sałatkę szwedzką oraz sałatkę z ogórków z cebulą w oleju. Obie są niezwykle proste, ale sałatka szwedzka nieco bardziej kwaśna, niż ta, na którą przepis podaję Wam dzisiaj. 

Sałatka z ogórków na zimę doskonale się sprawdzi, gdy nie będziecie mieć czasu na zbyt długie siedzenie w kuchni. Idealnie się komponuję z rybami czy z kotletami mielonymi.

1

Sałatka z ogórków na zimę

 

Składniki:

1,2 kg ogórków gruntowych

30 dag cebuli

1/2 szklanki oleju rzepakowego

5 ziaren ziela angielskiego

2 liście laurowe

1 łyżeczka soli

4 łyżki octu 10 %

1 łyżka cukru

pieprz czarny mielony

 

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie myjemy, kroimy w cienkie i równe plasterki (najlepiej na gilotynie do warzyw). Dodajemy sól, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 1,5- 2 godziny. Odciskamy nadmiar soku. 

Cebulę obieramy, kroimy w cienkie ćwiartki talarków. Dodajemy do ogórków wraz z zielem angielskim, cukrem i liśćmi laurowymi. 

Wlewamy olej i ocet. Dokładnie mieszamy. 

Podgrzewamy na niewielkim ogniu- tylko tyle, aby ogrzać wszystkie składniki i nie pozbawić ogórków koloru.

Gorące ogórki przekładamy do słoików. Zakręcamy, pasteryzujemy przez 10 minut od momentu zagotowania. 

Dokręcamy słoiki, odwracamy do góry dnem. Zostawiamy do wystudzenia.

Sałatkę z ogórków przechowujemy w spiżarni.

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

piątek, 01 sierpnia 2014, bernadettap
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi