Blog > Komentarze do wpisu

Sos pomidorowy na zimę

W ubiegłym roku przygotowałam świetny sos pomidorowy z papryką do słoików na zimę. W tym oczywiście też już taki sos z pieczoną papryką zamknęłam w słoiczkach, ale zachciało mi się jeszcze innego, a mianowicie mocno pomidorowego. Z cebulą i czosnkiem oraz dla pikanterii z papryczkami chili. Dla małej odmiany doprawiłam go czerwoną czubricą, która została mi z przygotowania domowej lutenicy. Sos wyszedł fantastyczny. Stanowi idealną bazę do przygotowania dań makaronowych, ale równie dobrze możecie go też podać z ryżem. A jeśli nie będziecie mieć czasu na gotowanie, wystarczy ten sos podgrzać, podać z gorącym makaronem i posypać odrobiną żółtego sera. 

Jako bazę do sosów, możecie też przygotować pomidory krojone w słoikach na zimę

 

Sos pomidorowy na zimę

 

Składniki:

5 kg pomidorów lima

4 średnie cebule

2/3 główki polskiego czosnku

2 papryczki chili

3-4 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżeczki czerwonej czubricy

1 łyżka cukru

sól

pieprz czarny

 

Przygotowanie:

Pomidory myjemy, nacinamy skórkę na krzyż. Zalewamy wrzącą wodą. Po 2-3 minutach odcedzamy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.

Wrzucamy do dużego garnka, przykrywamy, zagotowujemy i gdy pomidory puszczą sporo soku, zmniejszamy ogień i ściągamy pokrywkę. Gotujemy co trochę mieszając, aby pomidory się nie przypaliły.

W tym samym czasie obieramy cebulę i czosnek, a następnie siekamy je w średnią kostkę.

Papryczki chili przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy ziarenka i kroimy w kosteczkę (proponuję robić to w gumowych rękawiczkach).

Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na rumiano cebulę. Po chwili dodajemy czosnek i chili.

Do pomidorów dodajemy cebulę z czosnkiem, a także cukier i czubricę. 

Gdy większość soku odparuje, ściagamy garnek z ognia, odstawiamy do wystudzenia. Dokładnie miksujemy wszystkie składniki, a następnie przecieramy sos przez gęste sitko.

Sos podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorący wlewamy do wyparzonych słoiczków (z podanych składników wyszło mi trochę ponad 2 litry sosu).

Pasteryzujemy przez 15 minut. 

 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

Pora na pomidora!

piątek, 29 sierpnia 2014, bernadettap
Komentarze
2014/09/10 16:55:47
Przepis rewelacja, przygotowałam 6 słoików na zapasy zimowe, ale mężowi tak smakowało, że zostały już tylko trzy ;) Myślę, że do zimy nie dotrwa reszta z nich :D haha....
-
2014/09/10 19:10:49
Monika, bardzo się cieszę, że sosik smakuje ! Pomidorki jeszcze są tanie, więc polecam zrobić ponownie i koniecznie od razu większą porcję :)
-
2014/09/20 01:01:45
Bardzo dostojnie się prezentuje ten sos. Nie wątpię, że jest pyszny :) Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi