Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka Ewy Wachowicz na kruchym cieście

Jakiś czas temu rzuciłam okiem na przepis Ewy Wachowicz na szarlotkę i w ten weekend w końcu przyszedł moment, aby go wypróbować. Brat akurat miał pod ręką antonówki, które idealnie nadają się do ciast, więc przystąpiłam do działania.

Po chwili okazało się, że niestety nie mamy kwaśnej śmietany, której łyżkę autorka poleciła dodać do ciasta. Postanowiłam jednak wlać odrobinę śmietany 30 %. Niestety szybko okazało się, że na te proporcje, potrzeba jej mniej więcej 150 ml, a nie 1 czy 2 łyżki. Dodatkowo dałam o jedno żółtko więcej, niż proponuje Pani Ewa, zrezygnowałam z proszku do pieczenia i zmieniłam trochę sposób przygotowania ciasta. Do jabłek siłą rzeczy musiałam dodać dosyć sporo cukru, gdyż jak zapewne wiecie, antonówka jest idealna do ciast, bo puszcza mało soku, ale do tego jest tak piekielnie kwaśna, że brak cukru mógłby sprawić, iż naszego ciasta nie dałoby się zjeść.

Ponadto do ciasta użyłam 1,5 kg jabłek (Pani Ewa proponuje tylko 1 kg), które starłam na grubych oczkach. W przepisie Pani Wachowicz wskazano, aby jabłka przeciąć tylko na ćwiartki, ale na zdjęciu były już starte.

Reasumując- mimo wielu poprawek do oryginalnego przepisu, szarlotkę nosi nazwisko autorki oryginału, gdyż stanowiło głęboką inspirację. Ciasto wyszło bardzo fajne, kruchutkie, niezbyt słodkie. Będzie idealne nie tylko do szarlotki, ale również np. do tarty. Jabłek mogłabym nawet dać z 50 dag więcej, bo wyszła ich trochę cienka warstwa, ale i tak są mocno wyczuwalne, a cała szarlotka bardzo smaczna. I idealne do weekendowej kawki :)

Polecam Wam także przepis na inną  szarlotkę Ewy Wachowicz oraz drożdżówkę sypaną Ewy Wachowicz.

1 

Szarlotka Ewy Wachowicz 

 

Składniki:

50 dag mąki pszennej (typ 450)

30 dag masła 82 % + masło do formy

6 żółtek średnich jaj

150 ml smietany 30 %

1 opakowanie cukru waniliowego

1 szklanka cukru

1 opakowanie cynamonu

1,5 kg antonówek

 

Przygotowanie:

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Dodajemy cynamon, dokładnie mieszamy.

Formę do ciasta o wymiarach 24 x 40 cm smarujemy masłem.

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy 4 łyżki zwykłego cukru oraz całe opakowanie cukru waniliowego, a także pokrojone na niewielkie kawałki schłodzone masło i siekamy dokładnie nożem.

Pozostały cukier dodajemy do startych jabłek i dokładnie mieszamy.

Do ciasta dodajemy żółtka oraz 100 ml śmietany 30 %. Energicznie zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dolewamy pozostałą śmietanę.

Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą rozwałkowujemy na cienki placek nieco większy od spodu foremki do ciasta i wykładamy ją na dno, tak aby także lekko zakryć boki.

Nakładamy jabłka z cynamonem. Wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy drugim płatem ciasta.

Nakłówamy ciasto dosyć gęsto widelcem.

Pieczemy w 160 stopniach przez około 55-60 minut.

Po ostudzeniu możemy ciasto oprószyć cukrem pudrem.

1

1 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

Jedz polskie jabłka

wtorek, 12 sierpnia 2014, bernadettap
Komentarze
2014/08/12 06:44:40
Antonówka...wspaniałe jabłko.
-
2014/08/12 13:27:48
Troszkę płaska, ale pewnie w smaku ekstra :)

Dziękuję za udział w akcji, liczę na kolejne przepisy z jabłkami w roli głównej w Twoim wykonaniu.
Pozdrawiam
-
2014/08/12 13:46:57
Klaudia, płaska, bo to przepis na dużą blachę, ale bardzo smaczna :) I tak, jak napisałam, można dać więcej jabłek, ale i tak 1,5 kg to całkiem sporo i są one mocno wyczuwalne.
-
2014/08/15 16:14:14
Strasznie dawno już szarlotki nie jadłam... Kusisz :)
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi