Blog > Komentarze do wpisu

Budyń z cherymoją

Przed tygodniem w jednym z marketów pojawić się miały w atrakcyjnych cenach egzotyczne owoce, z marakują, żółtym kiwi i pithają na czele. Niestety, jak się okazało, znowu zrobiono ludzi w bambuko i do wielu sklepów sieci większość z nich nawet nie dotarła, albo dostarczono je z kilkudniowym opóźnieniem. Z pewnością klienci przy okazji wizyty w sklepie kupili inne produkty, więc jakby nie było, sklep i tak swoje zarobił.

Mnie udało się dostać tylko kilka owoców cherymoji, figi indyjskie, papaję, mango oraz melona. Oczywiście pozostałych owoców do sklepu nie dostarczono, choć kartki z cenami zostały wywieszone, przez co wprowadzano kolejnych konsumentów błąd, że w ogóle taki towar był dostępny. Na szczęście ja praktycznie owoców i warzyw nie kupuję w marketach i w zasadzie poszłam tam tylko dlatego, że ktoś poinformował o super ofercie na facebooku i widząc owoce, których smak lubię, a nie mogę na co dzień kupić w żadnym sklepie, postanowiłam się skusić. I choć kilka owoców kupiłam, o wielu tylko mogłam pomarzyć, to słyszałam od wielu osób, że do ich sklepów również dostarczono tylko niektóre owoce, a te które można było znaleźć często były już mocno dojrzałe, czy nawet przejrzałe.

Cherymoja, a więc jabłko budyniowe ostatni raz jadłam kilka lat temu, ale tego smaku, podobie jak filodenronu, się nie zapomina. Dwa owoce zjedliśmy na surowo, z trzeciego zrobiłam budyń z cherymoją. Czwarty miałam dodać do kefiru, ale po wyciągnięciu rekordowych ponad 50 pestek, zostało mi tylko troszkę miąższu, więc sobie odpuściłam.

budy_z_cherymoja3 

Budyń z cherymoją

 

Składniki:

1 cherymoja

700 ml mleka

5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej

1 łyżka cukru

ziarenka z 1/4 laski wanilii

 

Przygotowanie:

Cherymoję przecinamy na pół, obieramy ze skórki i usuwamy wszystkie pestki (są one trujące, dlatego należy uważać, aby żadna nam nie umknęła). Miąższ cherymoji wrzucamy do pojemnika blendera. Dodajemy mąkę, ziarenka z laski wanilii, 100 ml mleka oraz cukier. Miksujemy na gładką masę.

Pozostałe mleko zagotowujemy. Wlewamy krem z cherymoją i ciągle mieszając gotujemy do chwili aż budyń zacznie lekko "bulgotać".

Budyń wlewamy do czystych salaterek. 

Podajemy od razu po przygotowaniu lub po przestudzeniu.

Budyń możemy podać z owocami lub np. sosem malinowym, ale doskonale smakuje sam.

budy_z_cherymoja5 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

-Bernadetta

poniedziałek, 27 października 2014, bernadettap
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi