Blog > Komentarze do wpisu

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Pożywny, treściwy obiad, który można z powodzeniem przygotować na 2 dni ? Zdecydowanie zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, która u mnie w domu cieszy się niesłabnącym powodzeniem. 

Choć to danie jest niezwykle mało fotogeniczne, to akurat w jego przypadku ma znaczenie drugorzędne, gdyż smak rekompensuje te drobne niedociągnięcia. 

Polecam Wam również zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem, która prezentuje się nieco lepiej.

Jeśli będziecie chcieli zapiekankę podgrzać na drugi dzień, nalejcie do naczynia 30-40 ml wody, przykryjcie je folią aluminiową i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.

zapiekanka_ziemniaczana_z_misem_mielonym4 

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

 

Składniki:

60 dag surowej szynki

80 dag ziemniaków

40 dag ukwaszonej śmietany 12 %

40 dag krojonych pomidorów z czosnkiem i oregano- zamiast domowych można opcjonalnie użyć kupnych np. z ziołami prowansalskimi

25 dag sera żółtego

1 średnia cebula

1 duży ząbek polskiego czosnku

olej rzepakowy

0,5 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej 

0,5 łyżeczki mielonego imbiru

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki gotujemy pod przykryciem przez 20 minut od momentu zagotowania, odcedzamy, studzimy.

Szynkę mielimy na drobnych oczkach.

Cebulę oraz czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, przesmażamy cebulę. Po 60-90 sekundach dodajemy czosnek, a po kolejnych 30 sekundach mięso.

Co chwilę mieszając smażymy około 5 minut, tj. do momentu aż mięso straci kolor surowizny. Doprawiamy solą i pieprzem.

Dodajemy krojone pomidory, dokładnie mieszamy. 

Duże naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie olejem. 

Na nie układamy połowę pokrojonych w cienkie plasterki ziemniaków, a następnie całe mięso. Wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy pozostałymi pokrojonymi w plastry ziemniakami.

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do śmietany, Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową,  imbirem, solą oraz pieprzem. Wylewamy na ziemniaki, wyrównujemy powierzchnię.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. 

Przed podaniem możemy posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.

zapiekanka_ziemniaczana_z_misem_mielonym8 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

- Bernadetta

 

czwartek, 23 października 2014, bernadettap
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi