Blog > Komentarze do wpisu

Barszcz czerwony zabielany

Kolejny przepis na barszcz czerwony, który chcę Wam polecić. Tym razem zabielany, a więc taki, jaki najbardziej pamiętam z dzieciństwa. U nas jada się go z samymi ugotowanymi ziemniakami, niektórzy preferują ziemniaki uprzednio okraszone podsmażoną na maśle cebulką, ale dla mnie taki barszczyk jest za tłusty.

Zazwyczaj gotuję go na rosole lub wywarze z gotowania mięsa i warzyw do pasztetów, gdyż po prostu nie chce mi się specjalnie gotować dodatkowego wywaru. 

Polecam Wam także dwa przepisy, które z pewnością przydadzą się na nadchodzące Święta, a więc delikatny czerwony barszczyk z jabłkiem oraz barszcz czerwony czysty.

barszcz_czerwony_zabielany_4_of_1 

 

Barszcz czerwony zabielany

 

Składniki:

3 średnie czerwone buraczki (około 60 dag)

1,2 l wywaru z kurczaka lub warzywnego (może być także rosół)

zakwas na barszcz czerwony- do smaku

100 ml śmietany 30 %

1 łyżka mąki pszennej (typ 450)

1 liść laurowy

3 ziarna ziela angielskiego

sól

pieprz

jogurt naturalny

 

Przygotowanie:

Buraczki obieramy, myjemy, kroimy w cienkie plasterki (najlepiej na gilotynie).

Zalewamy wywarem, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 6-7 minut. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie przecedzamy.

Mąkę rozprowadzamy dokładnie w 40-50 ml zimnej wody, dodajemy śmietanę, mieszamy.

Wywar zagotowujemy, od razu dodajemy śmietanę z mąką. 

Doprawiamy do smaku zakwasem na barszcz, solą oraz pieprzem. Opcjonalnie możemy dodać także trochę soku z cytryny.

Barszcz zabielany podajemy z ugotowanymi ziemniakami i kleksem naturalnego jogurtu.

  

barszcz_czerwony_zabielany_1_of_11 

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego !

- Bernadetta

czwartek, 06 listopada 2014, bernadettap
Tagi: zupy obiad
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi