Blog > Komentarze do wpisu

Babka wielkanocna ucierana

wielkanocna_babka_ucierana_8_of_1

Tę babkę robię chyba od 10 lub 11 lat, 2-3 razy w roku. Kilka dni temu za jej sprawą przekonałam się jednak, że w kuchni niczego nie można być pewnym, a ja się chyba nigdy nie polubię z silikonowymi formami. Coś mnie bowiem podkusiło i postanowiłam upiec ją w grubej silikonowej foremce babkowej. Robiłam wszystko, jak zawsze, piekłam babkę 10 minut dłużej, niż w zwykłej formie i będąc przekonana, że jest ok, wyciągnęłam, nie sprawdzając patyczkiem czy faktycznie tak jest. Okazało się, że forma silikonowa "zaparzyła" mi babkę, przez co nadawała się ona tylko do wyrzucenia. Nie pozostało mi więc nic innego i następnego dnia upiekłam tę babkę ponownie, ale w normalnej foremce i jak zawsze wyszła idealna.Puszysta, wilgotna, świetna z filiżanką kawy lub kubkiem mleka.

Polecam na Wielkanoc, ale i bez okazji.

 

Babka wielkanocna ucierana

 

Składniki:

300 g mąki pszennej (typ 450)

250 g masła

200 ml gęstej śmietany 12 % lub 150 ml kremówki

100 g cukru

5 dużych jaj

1 czubata łyżka ciemnego kakao

2 łyżki cukru waniliowego

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Winiary

cukier puder

szczypta soli

tłuszcz i mąka krupczatka do wysypania formy

 

Przygotowanie:

Formę do babki smarujemy tłuszczem, obsypujemy krupczatką lub bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół).

Żółtka oddzielamy od białek.

Masło kroimy w drobną kostkę i gdy zmięknie ucieramy je dokładnie robotem lub mikserem, dodając partiami cukier oraz cukier waniliowy, a następnie po jednym żółtku.

Mąkę przesiewamy przez sito, łączymy z proszkiem do pieczenia. Ciągle ucierając masło dodajemy- do wyczerpania składników- po 2 łyżki mąki i łyżce śmietany. 

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do ciasta i dokładnie, ale delikatnie mieszamy.

Nieco ponad połówę ciasta wlewamy do formy. Do pozostałego dodajemy kakao, dokładnie łączymy wszystkie składniki. Ciemną masę wykładamy na jasną, wyrównujemy powierzchnię.

Pieczemy około 50 minut, do tzw. "suchego patyczka".

Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Zamiast pudru można babkę udekorować polewą czekoladową.

 wielkanocna_babka_ucierana_15_of_1

wielkanocna_babka_ucierana_13_of_11

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

sobota, 28 marca 2015, bernadettap
Komentarze
2015/03/31 23:51:50
Dziś zrobiłam. To najlepsza ucierana babka jaką jadłam!
-
2015/04/06 21:25:56
Helau, bardzo się cieszę :)
-
Gość: anett, *.adsl.inetia.pl
2018/03/10 22:58:20
Też nie mogę przekonać się do silikonowych form :-(
Zaparzają ciasta i chleb :-(
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi