Blog > Komentarze do wpisu

Biała kiełbasa zapiekana z musztardą i miodem

biaa_kiebasa_zapiekana_z_musztard_i_miodem_12_of_1

Dziś przepis dla wszystkich, którym brak cierpliwości, albo czasu, na przygotowanie tradycyjnej pieczonej kiełbasy. 

Biała kiełbasa zapiekana z musztardą i miodem to propozycja przede wszystkim na świąteczne śniadanie, choć nie ukrywam, że zdażyło mi się podać ją także na obiad. Świetnie smakuje z tartym chrzanem, konfiturą z czerwonej cebuli czy też z buraczkami z chrzanem. Do tego obowiązkowo świeży chleb z chrupiącą skórką :)

 

Biała kiełbasa zapiekana z musztardą i miodem

 

Składniki:

10 cienkich białych kiełbasek parzonych

3 średnie cebule

1 czubata łyżka musztardy francuskiej

1 łyżka miodu

1 łyżka masła klarowanego

2 gałązki tymianku cytrynowego

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Cebulę obieramy, przecinamy wzdłuż na pół, a następnie na cienkie talarki.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy cebulę i kilka razy mieszając lekko szklimy. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. 

Cebulę przekładamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy cienkie białe kiełbaski.

Miód mieszamy z musztardą. Rozsmarowujemy na kiełbaskach. Posypujemy listkami tymianku cytrynowego oraz mielonym pieprzem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzanie góra- dół) na około 15 minut, aż kiełbaski ładnie się przyrumienią. Podajemy z tartym chrzanem lub buraczkami z chrzanem i świeżym pieczywem.

biaa_kiebasa_zapiekana_z_musztard_i_miodem_7_of_11 

 

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

wtorek, 31 marca 2015, bernadettap
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi