Blog > Komentarze do wpisu

Kąski z kurczaka z piekarnika

kski_z_kurczaka_z_piekarnika_8_of_1

Jakiś czas temu przygotowałam tilapię pieczoną z panko, która bardzo nam smakowała, więc postanowiłam zobaczyć czy kąski z kurczaka z piekarnika będą równie smaczne. Goniły mnie terminy na obrobienie zdjęć i dostarczenie klientowi kilku przepisów, więc taki szybki obiad był idealny. Kilka minut roboty, bo co to pokroić piersi, opanierować i wrzucić do piekarnika ? W tym przypadku zrezygnowałam z dodatku sera do panierki, ale kąski i tak wyszły chrupiące. Co prawda panko bardziej przypiekło się z jednej strony i z tej nabrało większej chrupkości, ale jak na danie z piekarnika kąski wyszły bardzo smaczne, a do tego o wiele lżejsze niż te smażone na oleju. 

Świetne nie tylko dla dzieci, ale i dorosłych. Ja podałam je z jaśminowym ryżem i karmelizowaną mini marchewką.

 

Kąski z kurczaka z piekarnika

 

Składniki:

2 piersi z kurczaka

1 szklanka panko

1 średnie jajko

zioła toskańskie (lub dalmatyńskie)

sól prowansalska

 

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka oczyszczamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdą pierś kroimy na 2 kotlety, a następnie na niewielkie mniej więcej prostokątne kawałki. 

Jajko roztrzepujemy widelcem z 2 łyżkami wody. Panierkę mieszamy z ziołami toskańskimi lub dalmatyńskimi.

Kawałki kurczaka zanurzamy dokładnie w jajku, a następnie panierujemy w panko. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości i grubości kąsków, więc trzeba go monitorować.

Od razu po upieczeniu możemy doprawić kurczaka solą prowansalską lub świeżo zmieloną czystą solą morską.

kski_z_kurczaka_z_piekarnika_9_of_1

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Bernadetta

sobota, 14 marca 2015, bernadettap
Komentarze
2015/03/14 11:18:07
O, w sam raz dla dzieci!
Podoba mi sie!
:)
Smaczneblogi.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Blogi